Bošnjački pokušaj osporavanja i diskreditacije Republike Srpske na međunarodnom planu nije novost. Međutim, kada dolazi iz institucija na čijem su čelu kadrovi iz Srpske, cijela priča dobija na težini. Iako ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić tvrdi da iz ove institucije nije otišao nikakav akt prema organizatoru Regionalne konferencije ministara unutrašnjih poslova u Beogradu u kojem se pokušava osporiti učešće Srpske, demantuje ga mejl, koji je u posjedu RTRS-a.

Konferencija o visokotehnološkom kriminalu i informacionoj bezbjednosti, najavljena krajem sedmice u Beogradu, još jednom je pokazala svu apsurdnost odnosa u BiH. Navode, da je njegovom pomoćniku Samiru Rizvi zasmetalo učešće predstavnika Republike Srpske, pa se dopisom obratio učesnicima, ministar Mektić juče je demantovao.

“Odgovorno tvrdim i provjerio sam u ministarstvu da nikakav akt iz Ministarstva bezbjednosti BiH nije otišao prema organizatoru konferencije u Beogradu u smislu  – ko može, a ko ne može učestvovati na toj konferenciji. Na kraju krajeva, o tome odlučuje organizator”, kaže Dragan Mektić.

Da li je zaista Mektić provjeravao? Činjenica je da njegove provjere demantuje sporni dopis Samira Rizve, koji je u posjedu RTRS-a. Dopis učesnicima konferencije, iz kojeg se jasno vidi negodovanje Mektićevog pomoćnika zbog navođenja Republike Srpske u preambuli Deklaracije, zajedno sa državama i međunarodnim organizacijama, pri čemu Rizvo daje sebi za pravo čak i da zaključuje da se Srbija na ovaj način miješa u unutrašnje poslove BiH.

Mejl Samira Rizve - Screenshot

Mejl Samira Rizve – Screenshot

I dok se postavlja pitanje otkud pravo Samiru Rizvi na ovakav postupak, poslanik u Predstavničkom domu PS BiH Staša Košarac ističe da ovaj slučaj više nego jasno govori da u Ministarstvu bezbjednosti ima problema i da Mektić nema kredibilitet da taj posao obavlja kako bi trebalo.

“Potpuno je vidljivo da je on politički sluga onih koji od njega svaki dan traže neku vrstu aktivnosti koje su uperene protiv Republike Srpske”, ističe Košarac.

Kako je moguće, pita Košarac, da se pomoćnik ministra obraća organizatoru u susjednoj zemlji, a da to ministar navodno ne zna?

“Potpuno je vidljivo da Mektić mijenja format pokušavajući da zamagli svoju izdajničku politiku time što daje uloge svojim pomoćnicima da rade na, rekao bih, permanentnoj potrebi da se kvare odnosi između Republike Srpske i Republike Srbije”, dodao je Košarac.

Ukazujući na spregu stranih mentora i, kako ih naziva, izvođača radova na lokalnom nivou kao što su Mektić i Ivanić, Košarac naglašava da se i najnoviji skandal može posmatrati kao dio ukupne priče o nepostojećim problemima, koja za cilj ima pravljenje kriznih odnosa između Republike Srpske i Srbije, odnosno Ruske Federacije.

RTRS