Snažan zemljotres jačine 7,5 stepeni Rihtera pogodio je juče grad Palu na indonezijskom ostrvu Sulavezi, a stradalo je 384 ljudi, saopštile su danas vlasti.

Vlasti objavile su da je nakon velikog zemljotresa i cunamija u grada Palu na ostrvu Sulavezi nestalo “od desetina do stotina ljudi” koji su učestvovali na lokalnom festivalu koji se održavao na plaži, prenosi AP.

Navodi se da su se i tokom ovog jutra nastavili snažni naknadni potresi u ovom priobalnom gradu koji živi od turizma, nakon udara talasa višim od tri metra koje je pokrenuo jučerašnji zemljotres.

Mnoga tijela su pronađena duž obale nakon cunamija, ali tačan broj žrtava i dalje nije poznat, rečeno je iz vladine agencije za vanredne situacije.

Rojters navodi da se na amaterskim snimcima, za koje agencija naglašava da nije psigurna da su autentični, vidi kako talasi ruše kuće duž priobalnog pojasa Palua, rasturaju brodske kontejnere i bujicu koja plave lokalnu džamiju.

Vlasti još uvijek nemaju informacija iz grada Dongala, koji je bio bliže epicentru zemljotresa, na 27 kilometara od njega.

U Dongali i Paluu živi više od 600 hiljada ljudi.

To područje juče je prvo pogodio slabiji zemljotres u kojem je stradala jedna osoba i povrijeđeno najmanje deset ljudi.

Indonezija se nalazi u takozvanom Vatrenom pojasu Pacifika, seizmološki i vulkanski veoma aktivnom području.

SRNA/ATV