Milena Dravić dugo je bila u braku sa Draganom Nikolićem

Milena Dravić (78), legendarna jugoslovenska glumica, preminula je noćas u Beogradu posle teške bolesti, potvrđeno je u Udruženju dramskih umetnika Srbije.

Filmska, televizijska i pozorišna glumica Milena Dravić, od svoga prvog filma “Vrata ostaju otvorena” – koji je kao tinejdžerka 1959. snimila pod rediteljskom palicom izuzetnog, pokojnog Františeka Čapa, češkoga emigranta stalno nastanjenog u Sloveniji – izrasla je u miljenicu gledalaca. Svojim šarmom i spontanošću se nametnula, pa ubrzo snima i brojne druge filmove.

Nedostaje mi, da mu se nasmejem… Milena Dravić emotivno o pokojnom Gagi Nikoliću

Motivisana uspehom koji je do tada postigla upisuje Akademiju za film, pozorište, radio i televiziju. Kada za svoju šestu ulogu – seoske devojke koja kao prekobrojna kreće za momkom na radnu akciju u Prekobrojnoj (1962), reditelja Branka Bauera, osvaja Zlatnu arenu na festivalu u Puli, postalo je jasno da je jugoslovenska kinematografija dobila izuzetnu glumačku ličnost.

Scena iz filma “Moj tata na određeno vreme”, 1982.

Od tada, sarađujući sa više od trideset reditelja svih generacija, neprekidno igra uglavnom glavne uloge u više od pedeset filmova najrazličitijih žanrova, postavši jednim od glumačkih postulata srpske kinematografije, iako je često igrala i u drugim sredinama. Svoju drugu Zlatnu arenu dobija za ulogu krojačice koja se prudržuje partizanskome biciklističkom bataljonu u Biciklistima (Puriša Đorđević), 1970.

Iako je u nizu filmova uspešno igrala dramske uloge u ulogama sa elementima komedije je došla do punog izražaja, posebno u jednoj od najboljih zabavnih televizijskih emisija u Jugoslaviji – Obraz uz obraz televizije Beograd. Uspešno je igrala i u velikom broju televizijskih serija i drama, a okušala se i u pozorištu i to uglavnom i neformalnim, alternativnim grupama, te i u Ateljeu 212. Bila je foto-model modnog kreatora Aleksandra Joksimovića.

Debituje u pozorištu Atelje 212 u Beogradu sa rolom u komadu Bore Ćosića, 1971. godine u predstavi “Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji”, a od tada se pozorišne uloge samo nižu.

Milena Dravić i Dragan Gaga Nikolić bili su jedan od omiljenih slavnih parova u bivšoj Jugolaviji. Bili su u braku 45 godina, a slavna glumica je pre Gage imala još dva braka.

Prvi brak je sklopila sa rediteljem Purišom Đorđevićem. Venčali su se 1960. godine, a razveli su se posle nekoliko godina.

(Telegraf.rs)