Sve policijske agencije u BiH traže ubice sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Lica koja su sinoć privedena u prostorije MUP-a pod nadzorom su sarajevskog kantonalnog Tužilaštva. Pomoć pruža i MUP Srpske. Akcija je nastavljena i na području Istočnog Sarajeva, a pretreseno je više lokacija i na području Pala. Ubijeni policajci biće sahranjeni u ponedjeljak. U Federaciji je ovaj dan proglašen Danom žalosti.

Nakon ubistva dvojice policajaca na Alipašinom polju u Sarajevu pripravnost je na najvišem nivou.

Kantonalno Tužilaštvo formiralo je tužilački tim, uključene su sve policijske agencije. U istrazi je angažovana SIPA, Federalna policija, a pomoć stiže i iz Republičkog MUP-a u vidu dodatnih policijskih snaga i jedinice za podršku, jer postoji mogućnost da su osumnjičeni prešli na teritoriju Srpske. Iz kantonalnog MUP-a saopštili su da angažuju i dodatne snage na pronalasku pojedinih lica. Poručeno je i da ovaj problem ne može da bude riješen ukoliko nema saradnje sa svim policijskim agencijama u BiH.

– Do sada smo obradili više lica sa prostora Istočnog Sarajeva. Te aktivnosti se nastavljaju. Angažovan je veći broj policijskih službenika iz MUP-a Srpske, Kantona Sarajevo i iz Državne agencije za istrage. Uveli smo i promenu radnog vremena u cilju pokrivanja cijelog prostora Kantona Sarajevo – kaže Mevludin Halilović, komesar Policije Kantona Sarajevo.

Načelnik Policijske uprave Novi Grad Sarajevo Nusret Selimović ističe da će nastaviti sa intenzivni aktivnostima koliko god da traje u cilju potpunog rasvetljavanje ovog čina i privođenja lica pravdi ovih izvšrilaca.

Odbornici Opštiniskog savjeta Novi Grad na vanrednoj sjednici ubistvo policajaca okarakterisali su kao teroristički akt, rukovodeći se, kažu, sličnim događajima. Pozvali su sve nadležne agencije u BiH da rade svoj posao.

– Prvi zaključak biće da sve agencije rade svoj posao, a ne samo da pomažu MUP-u Kantona. MUP radi i životima brani građane – poručuje Semir Efendić, načelnik opštine Novi Grad.

Potragu za ubicama nastavlja i Policija Srpske. Iz MUP-a su poručili da se sve aktivnosti obavljaju u koordinaciji sa MUP-om Kantona Sarajevo. Pomoć u okviru svojih nadležnosti spremno je da pruži i Tužilaštvo BiH, poručila je v.d.dužnosti glavnog tužioca Gordana Tadić. Portal Kliks prenosi da pripadnici specijalnih jedinica kantonalnog MUP-a sa dugim cevima na Dobrinji, liniji razgraničenja sa Republikom Srpskom kontrolišu vozila i legitimišu vozače.

U posljednjih devet mjeseci prijavljeno je 12 napada na policiju Kantona Sarajevo. Јučerašnji događaj četvrti je ove godine koji se dogodio uz upotrebu vatrenog oružja. Stručnjaci za kriminalistiku kao dugoročne mjere zaštite navode moguću militarizaciju policije, uz mogućnost korišćenja duhih cijevi i nošenja zaštitnih prsluka. Policajci Adis Šehović i Davor Vujinović ubijeni su juče u sarajevskom naselju Alipašino polje, kada su na njih pucala lica koja su pokušala da ukradu automobil. Komemoracija će biti održana u ponedjeljak, 29.oktobra, a nakon toga će biti i sahranjeni. Vlada Federacije proglasila je ovaj datum Danom žalosti.

RTRS