Istoričar Čedomir Antić ocijenio je danas da je odluka crnogorskih vlasti da mu zabrane ulazak u tu državu očekivana i da je motivisana time što u proteklih deset godina, sa kolegama, objavljuje izvještaj o političkim pravima srpskog naroda u regionu.

“Odluka crnogorskog režima koji je autokratski je očekivana. Malo sam razočaran što mi zabrana nije stavljena pre deset godina. Izveštaj o političkim pravima srpskog naroda u regionu ih je potpuno razotkrio tokom proteklih deset godina”, rekao je Antić Srni.

On je naveo da crnogorska vlast “nema problem sa stabilnošću države” nego “sa stabilnošću svog režima koji je nedemokratski i počiva na nasilju i na falsifikovanju izbora”.

“Problem sadašnjeg režima nije stogodišnjica Podgoričke skupštine, njihov problem je u tome što samo na mržnji mogu da opstanu”, rekao je Antić.

Prema njegovim riječima, oni su prije nekoliko mjeseci započeli “jednu od sve brojnijih i učestalijih kampanja šovinizma” kako bi što više posvađali crnogorski narod i onemogućili da se jedinstveno izbore za demokratiju i bolje sutra.

“Na tom svom putu oni su mogli da nađu neke žrtve. Pošto je to režim koji je u savezu sa Škaljarima, sa Kavačima, sa narko-klanovima, režim koji prima razne kasapine sa Kosova i Metohije po imenu Haradinaj i Tači, naravno da su pesnik, dva profesora univerziteta i naučnik shvaćeni kao neprijatelji”, rekao je Antić.

On je dodao da nije namjeravao da 1. decembra ide u Crnu Goru na obilježavanje godišnjice Podgoričke skupštine, te da nije bio ni pozvan.

Antić ističe da crnogorskim vlastima smeta istina.

“U svim duelima sa predstavnicima njihovog režima, a posebno sa tim ekstremistima sa kojim su oni izdali politiku Slobodana Miloševića od pre dvadeset godina, ti njihov marginalni, ekstremni, radikalni predstavnici ispadaju smešni”, rekao je Antić.

On je dodao da je učestvovao u više od hiljadu političkih i naučnih duela i raznih debata, istakavši da je nakon jednog od tih duela crnogorska vlast odlučila da mu zabrani ulazak u državu.

“Јa sam im zahvalan, smatram da je to najveće moguće odlikovanje koje mogu da dobijem iz inostranstva, i jedino možda malo veće ako me kraljica Elizabeta proglasi za viteza, ali ovo je važno jer dolazi kao antipriznanje od jednog zloglasnog režima”, rekao je Antić.

Prema njegovim riječima, zbog karaktera crnogorske vlasti u toj državi situacija će biti još gora, ali ne dovijeka.

“Znam da će biti još gorih trenutaka, ali ja u daljini nazirem slobodu za Crnu Goru kao nezavisnu, evropsku, slobodnu državu u kojoj su narodi ravnopravni. Uveren sam u to i to uverenje iznosim pred javnošću u nameri da čuje i Milo Đukanović”, rekao je Antić.

On je dodao da će ići u Crnu Goru uprkos zabrani koja, što se njega tiče, može da bude doživotna.

Izvor: Srna