Zima je na pragu pa ćemo se pozabaviti zabludama vezanim za zimske gume. Najopasnije su tvrdnje pojedinih “iskusnih” vozača kako u stvari nema velike razlike između zimskih i ljetnih guma, te da je to samo “zavjera da bi se uzele pare”.

Nije zavjera. Razlika postoji. Ali zimske gume ne mogu da krše zakone fizike, niti da spreče nekoga da zbog brze vožnje izazove udes. Ali mogu mnogo da pomognu disciplinovanim učesnicima saobraćaja. Stručnjaci sajta internet-prodaja-guma.com popisali su najčešće zablude u vezi zimskih guma koje su uočili u komunikaciji sa vozačima.

Letne gume sa veoma dubokom šarom mogu da se koriste po snegu

Ne – razlika između zimskih i ljetnjih guma nije samo u dubini i vrsti šare, već i u materijalu od kojih su napravljene. Ljetne gume su izrađene od mješavine koja se odlično ponaša pri visokim temperaturama, ali se zato zimi stvrdnu i veoma loše koče i skreću čak i na apsolutno suvom asfaltu pri niskim temperaturama.

Zimske gume su napravljene od mekše smješe koja zadržava elastičnost i kada temperatura ode ispod nule, pri čemu karakteristična duboka šara pomaže da “kopaju” kroz snijeg i bolje “grebu” po ledu (koliko je to moguće, naravno).

Dubina šare na zimskoj gumi mora da bude bar centimetar ili više

Ne mora – po zakonu, minimalna dubina šare na zimskim gumama je 4 milimetra. Naglašavamo, to je zakonski minimum; preporučujemo da zamjenite zimske gume mnogo prije nego što dođu do ta krajnja 4 milimetra.

Zimske gume mogu da vozim i ljeti

Po zakonu da, ali pri visokim temperaturama one se brže troše, lošije koče, povećavaju potrošnju goriva, lošije “drže” u krivinama i pri oštrim manevrima, bučnije su, a pritom visoke temperature trajno mijenjaju karakteristike materijala od kojeg su napravljene, pa se zimi više neće ponašati onako kako bi trebalo. Dakle, korišćenje zimskih guma leti donosi višestruku štetu, uključujući i rizik od udesa.

Oznaka za zimske gume je M+S

Moramo da razgraničimo dvije stvari. Po zakonu,  gume koje na boku imaju oznaku M+S smatraju se zimskim gumama. U toj oznaci slovo “M” na engleskom označava blato, a “S” snijeg. Međutim, ne postoji nikakav standard koji treba da ispunjavaju po pitanju karakteristika koje treba da imaju na snijegu ili pri niskim temperaturama.

Zato, ukoliko želite prave zimske gume, kupite one koje pored oznake M+S imaju i simbol pahuljice snega u planini sa tri vrha. Zimske gume moraju da ispune određene uslove da bi mogle da nose ovaj simbol.

Lanci za snijeg su dio obavezne zimske opreme

Lanci su dio obavezne zimske opreme samo ako vozite van naselja. Lance za snijg ili neka druga sredstva za povećanje trakcije (npr. “čarape” za snig) morate da imate u prtljažniku u periodu od 1. novembra do 1. aprila isključivo ukoliko vozite van naselja i ukoliko je put pokriven snijegom, ledom ili poledicom.

Naravno da mogu da budu vrlo korisni i u naselju, pa savjetujemo da ih uvijek nosite i uvježbate da ih brzo montirate, kako ne biste noću u mećavi smrznutih prstiju čitali nejasno napisano uputstvo dok lanci beskorisno leže pored točkova.

Neću kolima nigdje da idem tih par dana dok pada snijeg

Koliko puta ste ovo čuli? I kao po nekom nepisanom pravilu, upravo kada padne snijeg nešto neodložno vas natjera da sjednete u kola. Nekoga treba odvesti do ljekara, odbaciti do stanice, otići u kupovinu, priteći u pomoć rođaku da upali “na kablove”… I tako se ipak nađete sa ljetnim gumama na snijegu. Mislite, ok samo polako i sve će biti u redu. Međutim, u saobraćaju ne učestvujete samo vi, i zbog tuđih grešaka ponekad morate naglo kočiti, a tu se momentalno pokazuje razlika između dva tipa guma.

(Blic.rs)