U Banjaluci je jutros, nakon što je odbio da primi nalog za informativni razgovor, priveden Davor Dragičević. Privedeno je i nekoliko aktivista Grupe “Pravda za Davida” i opozicionih političara koji su na Trgu Krajine ometali rad policije.

Napadnut je i povrijeđen i jedan policajac.

Sve je počelo kad je Davor Dragičević ispred porodične kuće odbio da primi nalog za informativni razgovor o prijetnjama likvidacijom koje je uputio članovima porodice ministra policije Dragana Lukača. Nezvančno, od policije je počeo da bježi automobilom i kad se zaustavio na Trgu Krajine lišen je slobode. Nakon toga, pripadnici Specijalne policije blokirali su Trg Krajine.

Marija Markanović, portparolka Policijske uprave Banjaluka, izjavila je da je “lišenje slobode Dragičevića uslijedilo nakon što se nije odazvao na informativni razgovor jer je u skladu sa zakonom pozvan u službene prostorije radi ispitivanja na okolnosti djela za koje je osumnjičen”.

Zbog ometanja službenih lica na Trgu je privedena i Davorova supruga Suzana, a potom, iz istog razloga, i nekolicina aktivista Grupe. U jednoj od intervencija napadnut je i povrijeđen policajac koji je zbog povreda glave prevezen u Klinički centar.

U policiji su saopštili da se preduzuimaju mjere i radnje s ciljem utvrđivanja identiteta napadača za kojeg se sumnja da pripada Grupi “Pravda za Davida”. O svemu je obaviješteno i Okružno tužilaštvo.

Okupljenima na Trgu obratili su se funkcioneri PDP-a. Kad je poslanik Draško Stanivuković makazama presjekao policijsku traku, a policajci krenuli da ga privedu, ispred njih je stao predsjednik PDP-a Branislav Borenović. Tada su obojica lišeni slobode.

Policija je demantovala informaciju da je Davoru Dragičeviću prilikom hapšenja slomljena ruka.

Dok je u Policijskoj upravi trajalo saslušanje privedenih, sa Trga Krajine su uklonjeni Davorov automobil, a potom i simboli Grupe “Pravda za Davida”. Nekoliko časova po privođenju funkconeri PDP-a su sa potpisanom prekršajnom prijavom pušteni.

“Ovo što se dešava danas je užasan napad na narod, i na oca i majku kojima je ubijeno dijete. Umjesto da hapse ubice i nalogodavce, oni napadaju narod”, rekao je Borenović.

Nezvanično, u sklopu akcije policijski inspektori su pretresli kuću Davora Dragičevića koji se još nalazi u prostorijama Policijske uprave Banjaluka. Iz Policijske uprave ističu da sve aktivnosti sprovode u saradnji sa Okružnim javnim tužilaštvom i građane pozivaju da ostanu mirni i dostojanstveni.

RTRS