PREVAROM POSTAO VLASNIK HOTELA Ivan Đakić ima samo 22 godine, a već je poznat po prijetnjama i prevarama

O mrziteljskoj objavi Ivana Đakića ovih su dana ispisani mnogi tekstovi. No, o činjenici da 22-godišnji sin moćnog HDZ-ovca ima hotel pisalo se vrlo malo ili nikako.

Ivan Đakić, sin saborskog zastupnika HDZ-a Josipa Đakića, ovih je dana u fokusu javnosti nakon što je pravoslavni Božić svojim sugrađanima “čestitao” fotografijom koja prikazuje jednog od ustaških koljača iz Jasenovca.

Zbog govora mržnje priveden je na ispitivanje u policiju, a iako je DORH tražio da se Đakiću mlađem odredi jednomesečni pritvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog dijela javnog podsticanja na nasilje i mržnju, sud je Đakića pustio uz mjeru opreza redovnog javljanja u virovitičku policiju.

Prije same odluke suda Đakić se smejao, kroz prozor prema novinarima podizao palce gore i smijao se gledajući u mobilni telefon. Pred novinarima je bio bahat, a na kraju se ispostavilo se kako njegovo izvinjenje baš i nije bilo iskreno.

Đakić, iako ima svega 22 godine, već je poznat po prijetnjama. Tako je, prema tvrdnjama novinara Ivana Žade, prijetio da će ga ubiti jer je negativno pisao o njegovom ocu. Podnesena ja kaznena prijava, a HND je zabilježio kako je Đakić prijetio svjedocima i to aktivistkinji Ivi Anzulović. Poslanik Đakić za svog sina kaže da je “malo buntovan” i priznao kako je Ivan prvo studirao ekonomiju na Univerzitetu Vern, a knjiga mu, čini se, nije išla od ruke. Studije je tako prekinuo, pa se nedavno upisao na Univerzitet Baltazar u Osijeku. Čini se da je odmah nakon 18. godine postao i član HDZ-a, no nakon posljednjih događaja se ispisao iz vladajuće stranke.

Zahvaljujući interesu šire javnosti za ovaj slučaj privođenja sina saborskog poslanika, otkrilo se i kako se Đakić junior predstavlja kao bogat čovjek koji se hvali luksuznim voznim parkom i hotelom, a sve je postigao sa svega 22 godine. Ali, kako je Đakić junior došao do hotela?

Riječ je o hotelu “Divino” koji se nalazi na samom ulazu u Pitomaču na magistralnoj cesti iz smjera Virovitice. Hotel je otvoren u junu 2017. godine, ima 20 moderno uređenih soba i u njemu radi 10-ak ljudi. U sklopu hotela je i restoran s 300 sjedećih mjesta. Prilikom otvaranja hotela Đakić junior najavio je kako će prostor biti upotpunjen s dva velika bazena i teniskim terenima.

Valja naglasiti kako Đakići nisu izgradili hotel, već je on postojao od prije te je samo preuređen. Hotel se prije zvao Aida, a otvoren je 2007. godine.

U hotel je navodno bilo uloženo oko 470.000 evra, a iza hotela stajao je preduzetnik Stjepan Široki sa svojom firmom Zlatni klas.

Par godina kasnije Široki je izgubio hotel, a za to je okrivio Đakića i lokalni HDZ.

Podravski list je tako početkom 2010. godine preneo optužbe preduzetnika Širokog koji je tvrdio da mu je probleme s prijavom oko neplaćanja 530.000 evra poreza državi natovario upravo Đakić jer je navodno bio ljubomoran zbog hotela.

“Sve mi je smjestio HDZ i Đakić”

– Sve mi je smjestio HDZ na čelu s Josipom Đakićem u čijem je vlasništvu od 1999. do 2001. godine bila zgrada koju sam pretvorio u hotel Aida. Oni su 1999. upropastili Poljoprivredno dobro Borik i napravili blic stečaj, a imovinu je s Đakićem kupila bjelovarska firma Tena comerc. Kako su i oni propali, kupio sam imovinu 2004. godine te proširio firmu Zlatni klas, osnovanu prije 20 godina, u kojoj je radila cijela moja porodica. Moja firma je 2006. ostvarila najveću dobit u županiji, čak dva miliona kuna. Prije dvije godine uložio sam u hotel 3,5 miliona kuna, što potvrđuje da nisam mogao prevariti državu jer je to ulaganje u iznosu za koji me se sumnjiči. Kako se nisam htio učlaniti u HDZ, smetalo im je što je neko izvan stranke uspješan u poslovanju i sada mi pokušavaju smjestiti – tvrdio je tada preduzetnik Široki, piše Blic.

Đakić je u odgovoru na tu izjavu priznao kako je tu zgradu htio da kupi još 1999. godine, ali ga je preduzetnik Široki preduhitrio.

Firma Zlatni klas ubrzo je otišla u stečaj, a prestala je da postoji 2011. godine kada je brisana iz registra poslovnih subjekata. Stjepan Široki u kratkom razgovoru za Index prisetio se događaja iz 2010. godine te i dalje kaže kako su mu sve namjestili HDZ-ovci.

No, nije to jedini slučaj navodnih Đakićevih zakulisnih radnji oko hotela, s obzirom na to da je i drugi preduzetnik, osam godina kasnije, rekao pred kamerama RTL Televizije kako je Đakić od njega htio da izvuče 270.000 evra za hotel svog sina. Klod Jambrošić tako je u televizijski eter javno rekao da je Josip Đakić od njega u više navrata pokušao da iznudi mito.

Đakić je sve to demantovao.

Preduzetnik Jambrošić za Index je rekao da ga je državno tužilaštvo kontaktiralo odmah nakon emisije koja je emitovana u septembru prošle godine.

– Ne znam ishod, no ponovio sam ono što sam rekao u emisiji. Nakon toga me više nisu kontaktirali – kaže Jambrošić u razgovoru za Index. Kako je rekao, njemu lično nakon emisije nisu pretili, niti je bilo nekih reakcija, no svedoku tog događaja su prijetili.

Josip Đakić – radnik rudarsko-naftne struke u hotelijerskom biznisu

Poslanik Đakić je završio srednju školu i po obrazovanju je stručni radnik rudarsko-naftne struke. Braniteljsko-invalidske porezne olakšice omogućile su mu jednu od najviših poslaničkih plata koja je oko 3.000 evra, što je svojedobno bilo više od plata premijera i ministara.

Kao vlasnik današnjeg hotela Divino upisana je firma Đakić Thim d.o.o., no ona nije i vlasnik zemljišta na kojem je hotel. Firma je osnovana u martu 2017. godine s minimalnim kapitalom od 2.960 evra. Kao osnivač firme naveden je sada već notorni Ivan Đakić.

Uz Ivana Đakića tu je i njegov brat Tomislav Đakić. Iz ranijih imovinskih kartica vidljivo je kako je Đakić od početka raspoređivao imovinu na suprugu i tada maloljetnu djecu. Uz hotel Đakići danas imaju i apartmane na Šolti.

Srpskainfo

Preporuka

BEZ RIJEČI Nakon napada na srpsko dijete, hrvatski...
views 117
Urednik satirične emisije “News Bar Prime Time” Domagoj Zovak voli da unese pometnju u hrvatsku medijsku scenu. Ovog puta gradonačelnika Vukovara Ivan...
Đukanović u službi velikoalbanskog državnog koncep...
views 22
Na ulicama Podgorice, uoči posjete albanskog predsjednika Iljira Mete, prvi put su zajedno istaknute zastave Albanije i Crne Gore, što jasno ukazuje n...
BESKRAJNO PONOSAN Anđelko Vučić: Orden koji je moj...
views 58
Otac predsjednika Srbije Anđelko Vučić rekao je da je prošlog četvrtka, kada je njegov sin dobio orden od ruskog predsjednika Vladimira Putina, bio ra...
Kosovo je u rukama međunarodnih kriminalaca-izjavi...
views 34
Stručnjakinja za razvoj UN je od novembra 1999. godine punu deceniju radila za programe UN i EU. - Poslije 10 godina rada u međunarodnim institucij...
Zurof poručio Zagrebu: Zaustavite fašizam i negira...
views 24
Direktor centra "Simon Vizental" u Јerusalimu Efraim Zurof rekao je da se fašizam i neofašizam u Hrvatskoj mogu zaustaviti jedino ako se rukovodstvo t...
Ruska vojna baza u Srbiji promijenila bi geopoliti...
views 57
Ruski politolog Oleg Bondarenko izjavio je da je prije posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji razmatrana mogućnost otvaranja ruske vojne ...