Koalicije predvođena bh. blokom u kantonalnim skupštinama sa dominantnom bošnjačkom većinom, i prije nego su stigle da podijele resore, “izgubile” su većinu.

Takav slučaj je, danas, sa šestorkom u Zeničko-dobojskom kantonu. Sličan scenario u najavi, i u Tuzlanskom. U oba, počinje novi krug pregovora u kojima će učestvovati, prvobitno eliminisana SDA. Istovremeno iz te partije, sa gotovo tri mjeseca zakašnjenja, spremni su i za razgovore o konstituisanju Savjeta ministara BiH. Iz HDZ-a poruka-nema Vlade Federacije BiH dok se ne izmijeni Izborni zakon.

Politički avanturizam SDA i Bakira Izetbegovića, koji je nakon prethodnih izbora pravio salto mortale – partnerstvo napuštao pa zanavljao; nakon posljednjih – gotovo tri mjeseca u blokadi drži novoizabrane pobjednike u tri nacionalna korpusa na bh. nivou. Srpski okupljen oko SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika i hrvatski, koji predvodi HDZ i Dragan Čović saradnju su dogovorili, čim su rezultati izbora potvrđeni. Za dogovor su
jednakim intenzitetom i danas spremni.

– Mi ćemo razgovarati sa svim političkim partijama koje su zastupljene u parlamentarnoj skupštini BiH i sa kojima je moguće formirati Savjet ministara. U tom smislu razgovaraćemo sigurno i sa SDA i sa SDP – kaže Radovan Kovačević, portparol SNSD.

Razgovori bi mogli da uslijede u narednih nekoliko dana. Potvrdio je to Izetbegovićev zamjenik Adil Osmanović. Ne otkrivajući ni datum ni format sastanka – na nivou lidera ili stranačkih delegacija – Osmanović najavljuje samo – do kraja januara.

– Želimo da SDA i SNSD konkretno razgovaraju kada je u pitanju funkcionisanje Savjeta ministara. Da se otvori paket, nije samo rješavanje predsjedavajućeg Savjeta ministara, treba vidjeti koje resore bi dobio SNSD u Savjetu ministara, koje SDA, koje HDZ, koje još druge političke stranke – ističe Osmanović.

A te druge stranke, čini se, i jesu bile glavna kočnica. I mada je lider SDA vrijeme potrošio zajedno sa sarajevskim emisarima u Predsjedništvu, smišljajući “uslove” za formiranje Savjeta ministara, razgovori su postali izvjesni, tek kada je, nakrako ujedinjena bošnjačka ljevica u kantonalnim skupštinama, ponovo počela da se “osipa”. Uzalud su im bili i potpisani koalicioni dokumenti i moto “vlast bez SDA”.

– Što se nas tiče sa SDA ne želimo više nikad praviti zajedničku koaliciju i graditi vlast – tvrdi Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

No obećanje nije dugo trajalo. Nikšić se predomislio . U sličnoj “dilemi” i DF člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. Njihovi “umišljaji” izazvali su turbulencije i unutar SDP-a i šestočlane koalicije.

– Mi u Predsjedništvu SDP-a jesmo razgovarali šta se može činiti. Postoje različita mišljenja  Da ostanemo opozicija, neki žele da idemo u koaliciju sa SDA i HDZ, neki smatraju da trebamo izbjeći nacionalne stranke koje se mogu izbjeći, a to je trenutno SDA jer je teško izbjeći HDZ – smatra Irfan Čengić generalni sekretar SDP-a.

I dok će partijski požar u SDP-u da gase na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva, a neki od članova zahtijevaju i referendumsko izjašnjavanje o saradnji sa SDA, koalicioni je već “spalio” većinu u Zeničko-dobojskom kantonu. Tzv. Građanski blok pred raspadom je i u Tuzlanskom. Među prvima iz šestočlane koalicije istupio je SBB. Istim putem krenula je i Naša stranka.

– Naša odluka je uzrokovana promjenom stava SDP i DF, koji su krenuli u jednu priču sa nama, a onda nastavili sa SDA. To je njihovo legitimno pravo. Ne želimo biti dio tog koncepta – kategoričan je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

Da li je naprasno ili samo prividno “zaboravljen” NATO put BiH, koji je u Predsjedništvu svih prethodnih dana i sedmica u drugi plan potiskivao evropski, i sve ostale bh. reformske procese!? Ili je ipak to bio samo izgovor za sarajevsku interesnu trgovinu!? Dragan Čović jasan.

– Dva Bošnjačka člana Predsjedništva sad uslovljavaju Dodika za neke stvari da bi oni njemu dali saglasnost za mandatara za Savjet ministara. Ako nastave tako, Bože moj, vjerovatno će imati reakciju s neke druge strane. Mi ništa ne možemo posebno učiniti – poručuje Čović.

No ono što HDZ može učiniti i na čemu insistira još od objave rezultata, da proces konstituisanja federalne vlasti neće biti okončan, dok se ne izmijeni izborni zakon BiH i ne adaktira mogućnost, ponavljanja slučaja “Komšić”.

RTRS