Službi pravne pomoći grada Prijedora prošle godine se obratilo 1.605 lica, što je 354 manje nego 2017.
Samostalni stručni saradnik za pružanje pravne pomoći Dragica Plavšić Stojanović rekla je da je prošle godine 1.014 lica usmeno dobilo pravni savjet, a u pisanom obliku 591 lice.

“Kada je riječ o parničnim postupcima, građani su najčešće tražili pravne savjete iz oblasti porodičnog prava, kao što su razvod braka i zakonsko izdržavanje, a bilo je takozvanih komunalnih predmeta, u kojima su građani tuženi”, istakla je Stojanovićeva.

Ona je dodala da su u izvršnim postupcima traženi savjeti o prigovoru i žalbi, a povreda prava iz radnih odnosa je i dalje aktuelan problem.

“U upravnim predmetima najčešće su bile žalbe u vezi sa ostvarivanjem prava iz penzijsko-invalidskog osiguranja, te znatan broj žalbi na rješenja Fonda zdravstvenog osiguranja”, navela je Stojanovićeva.

Ona je napomenula da su najaktuelniji predmeti iz vanparničkog postupka bili prijedlozi za diobu imovine, ostavinski postupak, kao o zahtjevi za proglašenje nestalog lica umrlim, te zahtjevi za dozvolu sklapanja braka prije punoljetstva.

Stojanovićeva je rekla da su, od ukupnog broja lica koja su koristila usluge Službe pravne pomoći, taksu platila 264 lica, u iznosu od 5.020 KM.

Takse su oslobođene najugroženije kategorije stanovništa, a u određenim predmetima oslobođeni su i ratni vojni invalidi, porodice poginulih i nestalih boraca, porodice civilnih žrtava rata, izbjeglice, raseljeni, te nezaposlena lica.

U okviru ove Službe, građani se svakog prvog petka u mjesecu mogu obratiti i pravnicima Centra za pružanje besplatne pravne pomoći, koji djeluje pri Ministarstvu pravde Republike Srpske.