Potpredsjednik SDS-a Dragan Ćuzulan, u Trebinju je uvredljivo govorio o vlasti u Srbiji i predsjedniku Aleksandru Vučiću. Tražio je i ukidanje vjeronauke u školama Srpske. Od njegovih izjava ograđuju se i SDS i PDP. A iz SNSD-a poručuju da su ove izjave skandalozne, te traže od SDS-a da riješi problem.

Potpredsjednik SDS-a Dragan Ćuzulan ponovo je skrenuo pažnju na Trebinje, ali u negativnom kontekstu.
On je izjavio da ne voli Aleksandra Vučića jer je, kako je rekao, obični manipulator.

Opasno je da ovakve izjave dolaze u trenutku kada smo pozvali SDS i sve druge opozicione stranke da formiramo jedan zajednički patriotski blok, kažu u SNSD-u. Blok za Srpsku, koji ne treba SNSD-u jer je ubjedljivi pobjednik izbora, već treba Republici Srpskoj kako bi interesi Srpske bili na najbolji mogući način zaštićeni u BiH ali i izvan BiH – poručuju iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

“Moram da kažem da je jako opasno da takvi stavovi prema vlastima u Srbiji dolaze iz Srpske i to u trenutku koji je delikatan, kako za Srbiju, tako i za Srpsku. Mogli bismo reći za cjelokupan srpski narod. U ovom trenutku jedino što je potrebno jeste jedinstvo između svih srpskih faktora i u Srbiji i u Srpskoj. Mi osuđujemo izjavu Ćuzulana i Srpska nema ništa sa takvim stavovima. Podržavamo saradnju sa Srbijom jer je potrebna za sve izazove koji su pred nama”, istakao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

A, od stavova potpredsjednika SDS-a Dragana Ćuzulana stranka se ograđuje – tri dana nakon njegovih izjava. U saopštenju navode da SDS izražava veliko poštovanje i njeguje dobre odnose sa državnim rukovodstvom Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem i takva saradnja će se nastaviti i ubuduće. Naglašavaju da je stav Dragana Ćuzulana lični i nije zvaničan stav ove partije. Ne podržava ga ni trebinjski PDP sa čije tribine je poslao negativne poruke.

Ljubiša Krunić, poslanik PDP, kaže da voli Srbiju i da je doživljava kao svoju državu.

“To je naša matica”, ističe Krunić.

Građani Trebinja, odakle je Ćuzulan poslao ove poruke, jasni su u stavu da su vlast u Srbiji i njen predsjednik učinili mnogo za Srpsku i konkretno Trebinje.

Ćuzulan je iz Trebinja poslao još jednu neprimjerenu poruku i to da “u školama treba ukinuti vjeronaku, jer ona nije partijska ideologija, kako se sada doživljava”.

Kovačević ističe da ova poruka nije bila protiv vjeronauke već prozivka crkve jer je za njega neproihvatljiva bilo koja crkva koja se neće složiti sa njegovim stavovima da su Milorad Dodik i SNSD gori od Ante Pavelića.

U SDS-u postoji radikalna grupa koja se trenutno identifikuje kao hercegovačka i čini sve na rušenju jedinstva, te šalje veoma ružne poruke prema Srbiji, ali i ružne poruke prema Srpskoj i vlasti u Srpskoj – ističe Kovačević. Naglašava, skandalozna je i sramna izjava da će vlast u Srpskoj da završi ono što Ante Pavelić nije uspio jer se takve izjave ne mogu čuti ni od Bakira Izetbegovića, ni SDA.

RTRS