Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš otvorio je danas manifestaciju “Upoznajmo se” koja se u okviru projekta “Jačanje nacionalnih manjina u BiH” u gradu na Sani održava prvi put, a kakvu Semberija poznaje već devet godina.

“Grad Prijedor dugi niz godina gaji dobre odnose sa udruženjima nacionalnih manjina i ti su odnosi iz dana u dan sve bolji i bolji. Poseban kuriozitet u ovome svemu, treba da naglasimo, da je grad Prijedor među prvim gradovima u BiH, ako ne i prvi, koji u svojoj budžetskoj stavci ima sredstva opredijeljena za udruženja nacionalnih manjina”, rekao je Miljuš prilikom otvaranja manifestacije.

Predstavnik Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske Igor Kotjelnikov rekao je da je Ministarstvo prepoznalo ovaj projekat Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske gdje se već devetu godinu zaredom održava regionalno takmičenje u poznavanju nacionalnih manjina osnovnih škola grada Bijeljine i opština Ugljevik i Lopare.

“Pozitivna iskustva od prije tri dana iz Bijeljine prenosimo ovdje. Sigurno, Ministarstvo će graditi, nadograđivati, zajedno sa nastavnicima, učenicima i svim subjektima koji budu raspoloženi da zajedno gradimo kulturu nacionalnih manjina, a to je, znamo sigurno, jedno veliko bogatstvo”, poručio je Kotjelnikov.
Poželio je svim učesnicima da što bolje predstave svoje programe, a posjetiocima da prošire svoja znanja o nacionalnim manjinama.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover rekao je da je značaj ove manifestacije veliki i izrazio zaovoljstvo što je ona organizovana i u Prijedoru.
“Prenijeli smo ovaj projekat iz Semberije i ovo što sam vidio prezentacije, panoe i kuhinje, ništa Semberija ne bježi od Prijedora što se tiče kvaliteta. Djeca su se jako potrudila i vjerujem da ćemo svi danas uživati”, rekao je Rover.

On je dodao da je značaj ovakvih manifestacija tim veći što je potreba za suživotom veća i da djeca o suživotu treba da uče i kroz kućni odgoj ali i kroz školski sistem.
Predsjednica Udruženja Slovenaca “Lipa” Prijedor Alenka Uduč rekla je da je značaj ove manifestacije u tome da sugrađani upoznaju što više nacionalnih manjina, ne samo ove četiri čija su udruženja u Prijedoru aktivna, nego i svih ostalih 13 koliko ih živi u BiH.

Učenici svih 12 prijedorskih osnovnih škola priređuju scenske nastupe i izlažu panoe sa rekvizitima i prezentacijom nacionalnih kuhinja, a učenici osmog razreda učestvuju u kviz takmičenju o poznavanju nacionalnih manjina.

Projekat “Jačanje nacionalnih manjina u BiH” dio je programa Evropske unije i Savjeta Evrope “Horizontalna facilitacija za Zapadni Balkan i Tursku”. Sa 10.000 evra finansiraju ga Evropska unija i Savjet Evrope, a sa 1.000 evra grad Prijedor. Partneri u projektu su prijedorska udruženja nacionalnih manjina (Udruženje Roma, Udruženje Ukrajinaca “Kozak” Trnopolje, Udruženje Slovenaca “Lipa”, Udruženje Čeha “Česka beseda”), Savez nacionalnih manjina Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Republički pedagoški zavod.

prijedorgrad.org

Video: Kozarski