Meksikanac Alehandro Sančez Navaro inspirisan stvaralaštvom jednog od najvećih umova današnjice komponovao je Teslinu simfoniju, sastavljenu iz osam dijelova.

– Srećan sam što sam komponovao muziku inspirisanu i posvećenu Tesli. On nije samo najveći naučnik koji je ikada postojao, on je više od toga – vizionar 21 vijeka. Njegova zaostavština zalužuje veliku pažnju i brigu. To simfonijsko-vizuelno iskustvo uz dobro izabrane poruke moglo bi biti efikasan način za buđenje svijesti ljudi, upravo sada kada nam je više nego ikad potrebna nauka da spasavamo prirodu i civilizaciju –  naveo je Sančez Navaro za Tanjug.

Meksički kompozitor i dirigent rekao je da je tokom više od tri decenije rada komponovao djela o istorijskim ličnostima među kojima je i južnoamerički revolucionar, vojskovođa i državnik Simon Bolivar.

– Moja djela inspirisana su istorijom, ali i prirodom, šumama, planinama i okeanima – rekao je Sančez Navaro koji je bio jedan od ucešnika skupa koji je Teslina naučna fondacija organizovala u Njujorku u hotelu Njujorker 7. januara, povodom 76. godina od smrti velikog srpskog i svjetskog naučnika.

Sančez Navaro je rekao da je o Teslinim naprednim rješenjima čuo jedne davne godine na povratku sa Kariba, gdje je na Svetskom energetskom kongresu predstavio svoju “Okeansku simfoniju”.

Nakon toga, počeo sam da čitam i proučavam sve što sam mogao da nađem o tom velikom pronalazaču i kao rezultat te inspiracije nasatalo je osam djela.

– Koncert posvećen Tesli sastoji se od osam simfonijskih dela – ”Ples munja”, ”Slobodna energija”, ”Posebna veza”, ”Novi pronalazak”, ”Teslin toranj”, ”Galaktička” i ”Teslina simfonija”” – rekao je on.

Djela su, kako je dodao, zahvaljući novim tehnologijama napravljena tako da publika kroz njih može da sazna i glavne činjenice o Teslinom životu i djelu.

– Zahvaljujući novim tehnologijama izvođenje muzike danas može ići uz video podlogu koja projekat čini posebnim vizuelnim iskustvom –  kazao je on.

Početkom oktobra Navarro je “Teslinu simfoniju” premijerno izveo sa Filharmonijskim orkestrom Keretaro, rekao je on i dodao da je Keretaro jedan od 32 suverena entiteta Meksika, na sjeveru centalnog dijela zemlje.