Laslo Đere je nakon trijumfa u Rio de Ženeiru napredovao na ATP listi za 53 pozicije i trenutno je 37. igrač svijeta. Na početku svoje karijere Đere je osvojio trofej u Prijedoru, igrao u Banjaluci, a potom je pobjeđivao najbolje svjetske igrače.

U žižu javnosti došao je nakon što je otkrivena njegova porodična tragedija, jer je sa samo 16 godina ostao bez majke, a krajem prošle godine i bez oca. Uprkos činjenici da je prošao kroz velike životne krize prevazišao ih je i na terenu radio sjajne stvari.

Dejvis kup reprezentativac Srbije – Laslo Đere spada u red najtalentovanijih tenisera i jedna je od glavnih karika budućnosti sporta u ovoj zemlji.

Sa pet godina je dobio svoj prvi reket i počeo je sa treninzima. Kada je već u ranim počecima pokazao svoj raskošni talenat, više nije bilo dvoumljenja gdje će, i kako, Laslov dalji život biti programiran.

Mladi teniski as Srbije je blistao u vrijeme juniorske karijere, a pravi bum napravio je u finišu 2012. odigravši finale čuvenog turnira za juniore Edi Her, a nedjelju dana kasnije trijumfovao je na Oranž Boulu – jednom od najprestižnijih juniorskih turnira u svetu.

U profesionalni tenis ušao je 2013. godine kada je osvojio dva turnira iz fjučer serije odigrana u Srbiji (Kikinda i Zlatibor). U 2014. osvojio je četiri fjučersa (Bol, Prijedor, Niš, Senegal). Sa nepunih 20 godina, 2015. je zacrtao da krene u ofanzivu na profi sceni, a njegova sjajna igra na čelendžeru u Pristojevu (nagradni fond 150.000 dolara) gdje je stigao do finala, pokazala je da je ovaj mladi teniser „zreo“ za velika teniska djela, osvojivši u ovoj sezoni i fjučers u Egiptu.

FOTO: MARCELO SAYAO/EPA

Uslijedila je 2016. godina u kojoj je prošao kvalifikacije i igrao glavni turnir gren slem takmičenja u Parizu, igrao finale čelendžera u Milanu i Kortini, osvojio fjučers u Opatiji i još hvatao zalet za proboj u top 100, što je ostvario u 2017. godini koja je bila veoma uspešna za Lasla.

Prvu čelendžer titulu osvjaja 2017. godine u Peruđi gdje je trijumfovao u finalu protiv Španca Danijela Munjoza de la Nava. U Budimpešti na ATP takmičenju, iste godine, igrao je polufinale, na tom putu savladavši Rusa Medvedeva, zemljaka Troickog, Španca Verdaska.

Uslijedilo je i ATP četvrtfinale u Istanbulu, finale jakih čelendžera u Vićenci, Popradu, San Benedetu i Almatiju. Dobre igre i rezultati skrenule su pažnju pa je Laslo pozvan u Dejvis kup reprezentaciju Srbije. Debitovao je u polufinalnom meču Svjetske grupe protiv Francuske 2017. i to protiv Conge.

Foto Srđan Stevanović-Teniski savez Srbije

 

 

 

U sezoni 2018. stigao je do najboljeg ranga 83. mjesta na ATP listi. Igrao je polufinale ATP turnira u Istanbulu gdje je savladao Istomina, Sepija, Lorencija.

Igrao je finale čelendžera u Rimu (64.000 €) i finale Prostejova (127.000 €), osvojio je čelendžer u Milanu (43.000 €), igrao polufinale ATP turnira u Gštadu (561.345 €).

Od ovog sjajnog igrača i momka tek se očekuju vrhunski rezultati na svjetskoj teniskoj profi sceni i u dresu nacionalnog tima Srbije jer je on satkan i spreman za velika dnela.

Laslo Đere

Datum rođenja: 02. jun 1995. godine – Senta

Igra desnom rukom.

ATP rejting: singl – 90 (37. najbolji rangostvario 25. 02. 2019.)

Visina: 188 cm

Težina: 82 kg

Profesionalac od 2013. godine

Srpskainfo