Hrvatski novinar i publicista Drago Pilsel smatra da su lutku Milorada Pupovca spalili “maloumni fašisti”.

Pilsel je na “Tviteru” naveo da su spaljivanje lutke na karnevalu u Kaštel Sućurcu uradile osobe “koje bi, sve do jedne, trebalo pobacati u more”.

Drago Pilsel je jedan od najžešćih kritičara ustašizacije Hrvatske, pa je tokom prošlog Svjetskog prvenstva u fudbalu na “Tviteru” napisao da ne može da navija za reprezentaciju čije boje dresova podsjećaju na ustaške crne falange.

Istoričar Dragan Markovina upozorava da je lutka Milorada Pupovca spaljena zato što je riječ o prvom čovjeku srpske manjine, a ne zato što je politički moćnik.

“Šta više, organizatori su se potrudili da nam performansom skakanja igrača u dresovima `Crvene zvezde` u more to i doslovno nacrtaju”, ističe Markovina.

On pita da li pristojnom svijetu ostaje išta, osim da se zgražava nad ovakvim izlivima mržnje.

“Kako neko ko živi na jednom od najljepših jadranskih prostora može uživati u njegovanju mržnje prema bilo kome? Kako ga ljepota prostora, pa i istorijskog nasljeđa može toliko temeljno ne dodirnuti i ne uticati na karakter?”, pita Markovina.

Spaljivanje lutke Milorada Pupovca i “performans” skakanja “Zvezdinih” vaterpolista u more na karnevalu u Kaštel Sućurcu izazvao je brojne komentare i reagovanja u medijima.

Dok desničarski mediji u Hrvatskoj samo prenose tu informaciju, na liberalnijim portalima ovaj čin je osuđen kao šovinizam.

SRNA/ATV