O posjeti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i delegacije Republike Srpske Vatikanu, izvještavaju mediji u Republici Srpskoj, Federaciji, regionu, ali i Vatikanu.

Vatikanski list Oservatore Romano na naslovnoj strani objavio je tekst o tom susretu.

Dok jedni navode značaj te posjete, drugi postavljaju pitanje da li je srpski član Predsjedništva u centar Rima putovao službeno ili privatno.

Istoričar Aleksandar Raković i vjerski analitičar Draško Đenović bez dileme – posjeta Svetoj stolici bila je zvanična, što potvrđuje i protokol.

Na naslovnoj strani vatikanskog lista Oservatore Romano posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika Vatikanu i susret sa poglavarom Rimokatoličke crkve Papom Franjom i državnim sekretarom Pjetrom Parolinom.

U tekstu je, između ostalog, navedeno da je sastanak protekao u srdačnoj atmosferi, da je bilo riječi o dobrim bilateralnim odnosima, situaciji u BiH, njenom ekonomsko – socijalnom razvoju, paritetu konstititivnih naroda i njihovom pomirenju.

Posjeta srpskog člana Predsjedništva i delegacije Republike Srpske Svetoj stolici bila je tema i medija u Srbiji.

Istoričar Aleksandar Raković, gostujući u Јutarnjem programu na Prvoj televiziji, rekao je da griješi svako onaj ko kaže da Dodik u Vatikan nije putovao službeno.

– To je bila posjeta od 45 minuta što je dosta dugo. To je važno zato što je mnogo tema otvoreno. Pored tema koje se tiču Republike Srpske, i Rimokatoličke crkve, otvorene  su i teme koje se tiču kanonozacije Stepinca – rekao je Raković.

Dobro upućeni u protokol u Vatikanu tvrde da nema dileme da je posjeta bila službena.

Kako je Dodik dočekan, sa koje strane pape je sjedio, sve to, kažu govori u prilog tome.

Vjerski analitičar Draško Đenović mišljenja je da se samo u pitanje može dovesti kako je srpski član Predsjedništva otputovao – u ime BiH ili Republike Srpske.

– Tu su u pitanju i neki interesi Katoličke crkve, između ostalog pitanje restitucije u BiH koaj ne postoji a katolička crkva ima određena potraživanja – pojašnjava Đenović.

Ono što se dešava u Vatikanu prati cijeli svijet, tu čini se leži i odgovor na pitanjekoliko je ova posjeta važna.

– Ovo je svakako jedna veoma važna posjeta u kojoj smo ponovo afirmisali osnovne vrijednosti, očuvanje stabilnosti, dobre saradnje i ljubavi među ljudima – istakao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Da je posjeta veoma važna naglasila je i predsjednica Srpske, Željka Cvijanović.

– Važna je i zato što ono što se dešava u Vatikanu prate svi. I kada se dešavaju sastanci i kad postoje bilo kakvi razgovori koji su vezani za Svetu stolicu, to prate svi – dodala je Cvijanovićeva.

Srpska javnost polemiše o tome ima li simbolike u susretu Dodika i pape baš na pravoslavni Veliki petak i da li je došlo vrijeme da papa Franjo konačno posjeti i Srbiju.

RTRS