Urednici ‘Monda’ potvrdili da su i sami, uz brojne druge zapadne medije, 1999. godine učestvovali u kampanji punoj laži koja je dovela do zločinačke NATO agresije na Srbiju!

Najugledniji francuski list ‘Mond diplomatik’ priznao je da je 1999. godine bio deo zapadne propagandne mašinerije koja je lažnim vestima o navodnom etničkom čišćenju Albanaca na Kosovu na kraju dovela do zločinačke NATO agresije na Srbiju i Crnu Goru!

Bolesne laži Šarpinga

U srpskom izdanju ‘Mond diplomatika’, koji izlazi kao podlistak ‘Nedeljnika’, urednik Serž Alimi i novinar Pjer Ramber objavili su juče tekst pod naslovom “Senzacionalna manipulacija i rat na Kosovu: Najveća lažna vest s kraja 20. veka”. U ovom tekstu oni nedvosmisleno potvrđuju da se rat protiv Srbije ‘hranio medijskim lažima’.

Informer DN

Paklena koalicija

“Glavni dezinformator bile su zapadnjačke vlade, NATO, kao i najugledniji mediji”
Serž Alimi i Pjer Ramber

Cilj prljave medijske kampanje u čijem je središtu bio montirani masakr u Račku, bio je, kako sada priznaju i Francuzi, da se javno mnjenje na Zapadu ubedi u ispravnost bombardovanja.

“Srbi su počinili genocid, igrali su fudbal odsečenim glavama otkinutim s leševa, kidali su fetuse iz trudnica i pekli ih… Rekao je to nemački ministar odbrane Rudolf Šarping, čije komentare su mediji ponavljali. Naslovnica za naslovnicom, ove lažne informacije će biti pocepane u paramparčad (…) Daleko od toga da su korisnici i korisnici interneta paranoični, glavni dezinformatori su bile zapadnjačke vlade, NATO, kao i najugledniji mediji”, pišu francuski novinari i priznaju da je među propagandističkim medijima bio i sam ‘Mond’, koji je objavljivao izmišljotine o navodnom srpskom planu ‘Potkovica’ da se Albanci proteraju s Kosova:

Informer DN

“Uredništvo, kojim je tada rukovodio Edvi Plenel, priznaje da je ‘izabralo da stane na stranu intervencije’. Ali plan ‘Potkovica’ je krivotvoren: Nije ga donela srpska vlast, već je fabrikovan od elemenata koje je prikupila bugarska tajna služba, a zatim prenesen u Nemačku od strane zemlje koja je tada gorljivo želela da uđe u NATO. Novinari Žan-Arno Derans i Loran Žeslan, s druge strane, opisuju ‘Potkovicu’ kao arhetip lažnih vesti koje emituju zapadnjačke armije i preuzimaju sve glavne evropske novine”, zaključuju Alimi i Ramber.

Nelegalno napali državu koja nije pretila

Francuski novinari u ovom članku napominju da je nelegalno bombardovanje Srbije ostavilo brojne posledice na međunarodno pravo i politiku:
“NATO je prvi put od svog nastanka 1949. odlučio da napadne državu koja nije pretila nijednoj državi članici. Izgovor je bio humanitarni motiv i delovalo se bez mandata UN. Takav presedan je poslužio SAD 2003. u vreme invazije na Irak, takođe potpomognut kampanjom masovnih dezinformacija. Nekoliko godina kasnije proglašenje nezavisnosti Kosova februara 2008. potkopalo je i načelo nepovredivosti granica”.

Grize ih savest

Komentarišući ove navode, bivši pukovnik Veselin Šljivančanin kaže da od ovog pokajničkog priznanja Srbija neće imati mnogo koristi, ali da je bolje što su Francuzi priznali svoj zločin makar i sada, nego da to nisu učinili nikada.

Informer DN

– Međunarodni posmatrači koji su dolazili u našu zemlju, a među njima i Francuzi, izrekli su mnoge strašne laži o Srbima i Srbiji. Verujem da ih sada grize savest i da će konačno progovoriti istinu i izviniti se Srbiji i njenom narodu. Bilo je mnogo lažiranih vesti sa Kosova, a posebno 1998. i  1999. godine i to evo sada i oni koji su lagali sami priznaju… – naglašava Šljivančanin.

Informer.rs