U Tuzli je proglašeno stanje elementarne nepogode od poplava nakon što je obilna kiša na ovom podrucju uzrokovala izlivanje bujicnih voda i aktiviranje klizišta, što je ugrozilo oko 50 objekata i pricinilo veliku materijalnu štetu.

Gradski štab Civilne zaštite je na vanrednoj sjednici konstatovao da je izlivanje vodotoka uzrokovalo veliku materijalnu štetu pri cemu je prekinut deo vodovodne mreže, oštećeni pojedini mostovi i putevi, prenosi Klix.ba.

“Aktivirano je desetak klizišta, a zbog najave novih kišnih padavina u narednim danima realno je očekivati i druga klizišta”, naveli su u Civilnoj zaštiti.

Iz Civilne zaštite podsecaju da se, prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, kišne padavine ocekuju još najmanje pet narednih dana, odnosno do petka, 7. juna, navedeno je na portalu grada Tuzla.

Jedan od zaključaka Gradskog štaba Civilne zaštite je da se odmah pristupi cišćenju vodotoka, popravci oštećenih mostova, puteva i druge infrastrukture, da se pristupi sanaciji odrona i klizišta, kao i da se nastavi sa svim drugim aktivnostima na otklanjanju posledica.

Reka Jala izlila se juče usled obilnih padavina i napravila probleme u Tuzli i u Mesnoj zajednici Simin Han, dok je velika kiša uzrokovala izlivanje potoka na podrucju naselja Lipnica.

Na magistralnom putu M-14.1 Bijeljina-Brčko, u mestu Vršani zbog izlivanja vode na kolovoz saobraćaj se odvija usporeno, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Na ostalim putevima u Republici Srpskoj saobraćaj se odvija bez zastoja, po vlažnim ili mokrim i klizavim kolovozima.

Inače, kako javlja infobijeljina.com, na ovoj dionici od juče se saobraćaj odvijao usporeno, jer se voda izlila na nekoliko mjesta u Čađavici i Dragaljevcu, gdje se danas, kako piše ovaj portal, voda povukla sa kolovoza.

Rečice Lukavac i Gnjica zaplavile su priobalna naselja u bijeljinskim mjesnim zajednicama Donji Magnojević, Donja Bukovica, Vršani i Novi, saopšteno je iz Odeljenja za Civilnu zaštitu grada Bijeljina.

Obilne padavine juče su uzrokovale porast i izlijevanje bujičnih voda na području grada Bijeljina, ali se tokom protekle noći većina vratila u korita.

Vodostaji rijeka Drine i Save su u granicama normale.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Klix.ba