Marko Čolić osuđen je danas u Okružnom sudu u Banjaluci na četiri godine zatvora zbog pokušaja ubistva novninara BN televizije Vladimira Kovačevića.

Čolić je osuđen zbog toga što je zajedno sa Nedeljkom Dukićem (28) iz Kneževa, a koji je u bijegu, Kovaćevića brutalno pretukao metalnom palicom 26. avgusta prošle godine u banjalučkom naselju Obilićevo.

Presudu je izreklo sudsko vijeće kojim je predsjedavao sudija Branimir Jukić. Jukić je rekao da se za ubistvo može izreći najmanja kazna od pet godina, a za pokušaj ubistva i manja.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Zbog toga smo cijenili da je kazna od četiri godine dovoljna. Sud je cijenio što je zbog ovog napada bilo uznemirena javnost, građani nisu smjeli izlaziti u grad – rekao je Jukić. On je pojasnio da je tužilaštvo dokazalo krivicu i da sud nije moga povjerovati u izjavu od njegove supruge, kao ni u njegovu jer su date da se izbjegne kazna.

Čoliću je i produžen pritvor.

Njegov advokat Gordan Jovišević rekao je da je za razlog pritvora sud naveo broj medija koji prisustvuju suđenju i da to nije zabilježeno, a to je jedini razlog za pritvor.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Milkica Milojević novinaraka aktivista je rekla da je presuda na granici minimuma.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

– Ono što je dobro jeste to što ostali kod pokušaja ubistva. Pozitivno je što se ozbiljno pristupilo ovom slučaju. Nije dobro što nije utvrđen motiv pokušaja ubistva.
Ovde se ne radi o pritisku medija nego i o interesu javnosti – rekla je Milojevićeva.

Srpskainfo