Ekstremnim krugovima u BiH kojih ima u sva tri naroda, a posebno u bošnjačkom, neko je dao zeleno svjetlo da pokušaju ugroziti bezbjednost srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ukazuje politički analitičar Anđelko Kozomara.

Kozomara naglašava da niko nikada u BiH, bez obzira na to kojem narodu pripada, nije izgovorio tako monstruoznu prijetnju kao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić da će “svako ko pokuša da otme nadležnosti od BiH završiti u Hagu ili pod zemljom” i navodi da je očigledno da Komšić za to ima podršku.

– Komšić lično nema moć da nešto organizuje, ali je mogućnost da neko stoji iza njega vrlo vjerovatna. Pogotovo što niko ne reaguje na njegove riječi, na otvorenu najavu da bi /Dodik/ mogao da završi pod zemljom. BiH nastavlja da tone sve dublje u krizu iz koje će teško izaći, a tu krizu produbljuju Komšić i /bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik/ Džaferović svojim nerazumnim ucjenama i kao što smo svi sada čuli i prijetnjom – kaže Kozomara za Sputnjik.

On ističe da je trebalo da strani protektori koji upravljaju BiH odmah reaguju na Komšićevu izjavu, a umjesto toga ambasadori pet zemalja su upozorili “sudeći po sadržini saopštenja – Dodika, iako ga nisu imenovali javno, da niko ne može da ugrožava Dejton”.

Kozomara ukazuje i da je ova direktna prijetnja srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku samo dokaz koliko je Komšić neozbiljan političar i da mu ne priliči funkcija koju obavlja.

Sputnjik podsjeća da su ove izjave uslijedile nakon neuspjele sjednice Predsjedništva BiH da bude izabran kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara, jer su Džaferović i Komšić insistirali da prije toga bude usvojen Godišnji plan za pristupanje NATO-u, čemu se protivi Dodik.

Dodik je najavio da će Narodna skupština Republike Srpske razmatrati povrat nadležnosti Srpske koje su joj oduzete: povlačenje sporazuma o vojsci, sudu i tužilaštvu, indirektnim porezima i svemu što su nametnuli visoki predstavnici, ali da ništa neće biti rađeno mimo Ustava.

On je najavio i da će tražiti afirmisanje ustavne strukture u BiH onako kako to tamo piše.

SRNA/RTRS