Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je da su za predstavnike SNSD-a u zajedničkim institucijama BiH stavovi institucija Republike Srposke uvijek bili i ostali obavezujući, a da ih je opozicija u potpunosti ignorisala.
Kovačević je podsjetio da se stavovi zajedničkih institucija BiH donose konsenzusom predstavnika entiteta i konstitutivnih naroda, a da su za predstavnike Republike Srpske u postizanju tog konsenzusa uvijek bili i biće obavezujući stavovi zvaničnih institucija Srpske.

“To je uvijek tako bilo za sve predstavnike SNSD-a u zajedničkim institucijama BiH i tako će uvijek biti, za razliku od predstavnika opozicije koji su u potpunosti ignorisali stavove i zaključke Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske, pa čak otvoreno i nedvosmisleno govorili da njima neće Srpska govoriti šta će oni da rade u, kako su voljeli da kažu, državnim institucijama”, rekao je Kovačević Srni.

On je ocijenio da je vrijeme opozicije prošlo i da je to razlog zbog čega oni danas na tako direktan način ispoljavaju svoje frustracije i potpuno lažno fabrikuju napade na predstavnike SNSD-a koji su izbor građana Srpske.

“Očigledno je da je opozicija u Repubčici Srpskoj potpuno izgubljena i da konstantno luta između dva straha – od toga šta će im reći stranci i da li će snositi posljedice i od predstavnika vlasti Srpske, odnosno predstavnika većinske volje srpskog naroda i građana Republike Srpske”, naglasio je Kovačević.

Iz tog razloga, dodao je on, opozicija nije smjela biti u sali Narodne skupštine Republike Srpske kada je usvajana rezolucija o proglašenju vojne neutralnosti.

“Kasnije su, kada smo mi uspjeli da napravimo dogovor na nivou BiH koji je u potpunosti u skladu sa tom rezolucijom, nas optuživali da je prekršena rezolucija za koju oni nisu smjeli ni glasati. Tako se ponaša samo neodgovorna, rijaliti i tabloid opozicija kakvu trenutno nažalost ima Republika Srpska. Vrijeme da se prestanemo obazirati na takve stvari i da radimo ono za šta su nas građani birali”, rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, dobra je prilika da dolaskom Zorana Tegeltije i kadra SNSD-a i vladajuće koalicije u Savjet ministara ta institucija konačno bude vraćena u njene ustavne okvire, te da počne da se bavi jedinim čime treba da se bavi – ekonomijom.

“Takođe, moramo da se fokusiramo na stvari koje su za nas iz SNSD-a bitne, a to je da ćemo u narednoj godini imati više od milijardu KM investicija u raznim oblastima u Srpskoj, da se moramo posvetiti digitalizaciji, reformi visokog obrazovanja i mnogim drugim stvarima koje su važne za život građana”, rekao je Kovačević.

Agencije/prijedor24h