Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije blagosiljao je sa sveštenstvom i vjernim narodom badnjake pred manastirom Svetog Nikole na Obodu Crnojevića i poručio da je Obod sveto mjesto i vjekovno ognjište koje je rodilo sve druge svetinje širom Crne Gore, uključujući i Cetinjski manastir.

– Ovdje je, prije svega, štampan Oktoih, ćirilična knjiga, sveta Božja knjiga koja je svjedočanstvo upravo o Hristu Bogu nešem, o njegovom rođenju, raspeću i vaskrsenju za život svijeta – rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Vladika Amfilohije je istakao da je zbog toga značajno da se uvijek vraća ovom temelju Crne Gore i svega časnog i čestitog u njoj.

– Prije svega azbuci na kojom je napisano sve ono što je časno i čestito u istoriji Crne Gore. Nažalost, u naše vrijeme ta azbuka, to pismo danas je zanemareno, pa kad dođete na Cetinje skoro da ga više nema. Nije to dobro za Cetinje, ni za Evropu. Sa čim ćemo u Evropu ako se odreknemo onoga što jesmo, što smo bili, ako se odreknemo svoga pisma i onog što je njime napisano – rekao je vladika.

Mitropolit Amfilohije je rekao da se oganj Hristovog badnjaka danas rasplamsao na Obodu.

– Rasplamsao se danas širom vaseljene, a naročito širom Crne Gore u ove dane kada se naš narod vraća sebi, svojoj vjeri svome pravoslavlju čuvajući svetinje koje su ovdje sagrađene, ne da budu prćija ničija nego da samo pripadaju živome Bogu i Njegovoj istini. Hramovi su Božji hramovi, a Crkva je prije i iznad svega Božja crkva – zaključio je vladika Amfilohije.

Izvor: SRNA/ATV