Predsjednici parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske usaglasili su osam zaključaka koji bi trebalo da budu usvojeni na današnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine.

U prvom se kaže da NSRS potvrđuje privrženost Srpske Dejtonskom sporazumu, posebno izvornom Ustavu BiH.

– Narodna skupština obavezuje predstavnike RS u institucijama BiH da predlože usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. Narodna skupština zadužuje Vladu RS da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom FBiH s ciljem definisanja granične linije između RS i FBiH – glase drugi i treći zaključak.

Dalje, NSRS obavezuje predstavnike RS u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i izbora domaćih sudija i njegovog stupanja na snagu.

Foto: Srpskainfo

– Narodna skupština naglašava da je RS potpisnica svih aneksa Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, samim tim i Ustav BiH. NSRS potvrđuje da su visoki predstanici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmijenili politički sistem, suprotno Dejtonskom sporazumu, koji je ugovor međunarodnog karaktera. NSRS obavezuje sve institucije Republike Srpske da ne prihvataju i ne provode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH. NSRS traži da predstavnici RS u zajedničkim organima BiH obavijeste Narodnu skupštinu o provođenju ovih zaključaka u roku od 60 dana – predloženi su zaključci.

Kako saznaje Srpskainfo, sve zaključke je predložio lider SNSD Milorad Dodik, dok su ih ostali podržali.

– Opozicija će podržati ovakve zaključke, ali bez potpisivanja – tvrde naši izvori.

Srpskainfo