Poslanik SDS Milan Tubin upitao je danas u nastavku sjednice Narodne skupštine Republike Srpske čemu služe zakoni ako se oni u praksi ne sprovode.

On je ovo upitao tokom rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku, ističući da nije problem u zakonima već u njihovoj primjeni.

– Trebamo se pridržavati zakona i zatiti radnike, ali kako ih zaštititi kada se zakoni ne sprovode po firmama i institucijama. Narod teško živi i trebao bi svakodnevno da štrajkuje u cijeloj državi. Mi, narodni poslanici, imamo bogovske plate dok tamo neki radnici primaju 500 KM i još ne smiju ništa da kažu – naveo je Tubin.

On je optužio predstavnike sindikata da su korumpirani i da ne štite radnike, te istakao da vlast treba pokrenuti pitanje kako sprovoditi zakon i zaštiti građane. Tubin kaže da su brojni radnici dobili otkaz samo zato što su izašli na ulicu da se pobune jer su ugrožena njihova osnovna prava.

– Kažnjavaju se oni koji se pobune i misle drugačije. Čekam samo kada ćete i nama narodnim poslanicima početi pisati kazne samo zato što pričamo drugačije. Ovaj Prijedlogu zakona, nakon što se usvoji, neće se provoditi kao ni mnogi prije njega – naveo je Tubin.

Poslanica PDP Gordana Vidović kazala je da je u Republici Srpskoj evidentna epidemija ćutanja i trpljenja, te da radnici ne ostvaruju svoja osnovna prava.

– Rade nedjeljom, nemaju adekvatno radno vrijeme, ne mogu koristiti godišnji odmor, niti osnovati sindikat jer im se prijeti otkazom – upozorila je Vidovićeva.

Srpskainfo