Mićo Mićić će biti kandidat za gradonačelnika Bijeljine široke koalicije koju podržava i SNSD – navodi se u koalicionom ugovoru koji su sklopili Mićić i Milorad Dodik.

Prema ugovoru koji je u posjedu ATV-a, trenutni gradonačelnik Bijeljine će biti kandidat koalicije SNSD-a i bijeljinskog SDS-a za gradonačelnika tog grada na oktobarskim izborima. Ako dobiju izbore, nakon dvije godine, po principu rotacije, funkciju gradonačelnika bi trebalo da preuzme kadar SNSD, a SDS-u – ili bar grupi okupljenoj oko Mićića – pripale bi funkcije zamjenika gradonačelnika i predsjednika gradske skupštine.

U dokumentu, koji ima potpis Miće Mićića, i pečat Gradskog odbora SDS-a, na čijem je čelu prvi čovjek Bijeljine, navodi se da su ugovorne strane saglasne da Mićić ostane na mjestu gradonačelnika do izbora. Predsjednik SNSD-a, koji je danas javnosti pokazao sporazum, očekuje da će njime biti eliminisani animoziteti na lokalu.

“Ovo je koalicioni ugovor sa Mićom Mićićem, koji je već potpisan s njihove strane, i mi smo danas to usvojili, sa zahtjevom za aneks i u tom pogledu želim da obavijestim javnost da se radujemo saradnji na tom planu. Vjerujemo da će Bijeljina u tom pogledu biti dodatno stabilizovana, i da će konekcija koju će obezbijediti sa republičkim institucijama Republike Srpske biti korisna za Bijeljinu i njene građane”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Dvije strane su se usaglasile da je lista od 12 projekata najvažnija – između ostalog, tu su autoput Beograd-Bijeljina-Banja Luka, izgradnja Drinskog nasipa, izmještanje autobuske stanice, izgradnja sistema za navodnjavanje i studentskog doma, gasifikacija grada. Mićić, koji je na čelu Bijeljine već 15 godina, se oglasio na društvenim mrežama i poručio da su ovi projekti apsolutni prioritet.

“Koalicioni sporazum za naredne izbore smo mi predložili i zato je najvažniji dio njegovog nacrta 12 projekata od kojih zavisi budućnost i razvoj Semberije. Sve ostalo je podređeno tim projektima, uključujući i personalna pitanja. Tražićemo izjašnjavanje organa SDS o nacrtu sporazuma”, istakao je Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Iako je saradnja dogovorena, sporazum nije dobio svoj konačni oblik. SNSD je zadužio potpredsjednika partije, Radovana Viškovića, da potpiše sporazum i da ga dodatno razradi kroz anekse. Kakva budućnost čeka Miću Mićića u SDS-u, biće jasnije nakon sjednice Predsjedništva te stranke, koja je zakazana za početak naredne sedmice.

Izvor: ATV