Policijska uprava Prijedor je zbog pogoršanja stanja bezbjednosti u saobraćaju sačinila plan preventivnih i represvnih aktivnosti, koje osim pješaka, vozača traktora, motociklista i biciklista, obuhvataju i buduće vozače, rekao je zamjenik komandira Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Goran Gavranović.
Gavranović je pojansio da će sa direktorima srednjih škola dogovoriti predavanja za učenike završnih razreda koji polažu ili planiraju da polažu vozačke ispite, jer smo utvrdili da obuku mladih vozača i polaganje vozačkog ispita treba podići na viši nivo.

Gavranović je na sjednici Foruma za bezbjednost zajednice naveo da su najčešći učesnici saobraćajnih nezgoda su lica od 21 do 30 godina, a znanja i vještine koje mladi vozači dobiju u procesu polaganja vozačkih ispita pokazuju se nedovoljnim za odgovorno učešće u saobraćaju.

Član Foruma iz Odjeljenja za društvene djelatnosti Gradske uprave Stevica Dronjak rekao je da bi bilo dobro da se u komisije za polaganje vozačkih ispita vrate predstavnici policije.

Psiholog Vanja Dejanović i ranije je ukazivala na potrebu da se kod mladih i budućih vozača sistemski pristupi građenju osjećaja odgovornosti za bezbjednost i sebe i drugih učesnika u saobraćaju.

Prema podacima Policijske uprave Prijedor, u posljednje četiri godine na području koje operativno pokriva u saobraćajnim nezgodama poginulo je šest pješaka, 30 ih je teško povrijeđeno, a 67 lakše.

U 90 odsto slučajeva nezgode sa pješacima događale su se na uličnoj mreži u gradu i to većina na obilježenim pješačkim prelazima, te je ustanovljen problem slabo osvijetljenih i slabo uočljivih pješačkih prelaza, što je posebno izraženo u uslovima smanjene vidljivosti.

Policijski službenici ponovo su zatražili od nadležnih institucija da se na području Prijedora postave saobraćajnih znakovi za ograničenje brzine bez kojih je već tri godine na području grada dozvoljena brzina kretanja za motorna vozila 80 kilometara na čas.

Novi Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja BiH na snazi je od 15. februara 2017. godine i on propisuje postavljanje odgovarajućih znakova u naseljima i naseljenim mjestima bez kojih ne vrijedi ranije pravilo da je ograničenje 50 kilometara na čas.

Iz policije poručuju da je dovoljno da se na sve ulaze u grad postave takvi znakovi, jer je u suprotnom kroz gradsku zonu dozvoljena brzina od 80 kilometara na čas.

Mile Došenović iz Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Prijedor pozvao je sve institucije i građane da daju svoj doprinos bezbjednosti u saobraćaju, jer to nije odgovornost samo policije.

“Imamo ekstreman slučaj jednog lica sa 43.000 KM neplaćenih kazni i više lica sa iznosima neplaćenih kazni između deset i dvadeset hiljada KM. To su uglavnom lica bez imovine na svoje ime, te se ne može obaviti prinudna naplata. Kazne se mogu zamijeniti zatvorom, ali se to može primijeniti tek tri godine nakon pravosnažnosti kazne”, rekao je Došenović.

Govoreći o odgovornosti pješaka za bezbjednost u saobraćaju, Došenović je naveo nedavni primjer privođenja na triježnjenje jednog pješaka koji je u početku odbijao alkotest i pristao na njega tek tri časa nakon što ga je policija zaustavila u Ulici Srpskih velikana u Prijedoru.

“Imao je 2,7 promila nakon tri časa, što znači da je u momentu lišenja slobode to bilo i više od tri”, naveo je Došenović.

U planu preventivnih i represivnih mjera su i radari koji u automatskom modu snimaju prekoračenja brzine bez zaustavljanja, dok će se kontrola alkoholisanosti vršiti po principu lijevka tako da svi vozači na određenim mjestima budu zaustavljeni i testirani na prisustvo alkohola ili droga u organizmu.

Agencije