????????, 3. ????? /????/ - ? ?????? ?????? ? ????????? ??????? ?? ???????? ??????? ??? ??????? "??????", ?????a ?????? ?????? ????? ?? ????? ????.

U Muzeju Kozare u Prijedoru sinoć je otvorena izložba pod nazivom “Prenos”, autora Marije Jevtić Dajić iz Novog Sada, koja je istakla da je postavka djelimično posvećena slijepim i slabovidim licima.

Riječ je o opusu Dajićeve od 15 crteža i nekoliko trodimenzionalnih modela, te jednog modela sa štampanom elektronikom i nekoliko manjih modela rađenih u atelje štampi.

Dajićeva je rekla da je ovo opus koji radi nekoliko godina, a čija je osnova vizantijska umjetnost.

Ona je istakla da crteži i trodimenzionalni modeli približavaju vizuelnu umjetnost slijepim i slabovidim ljudima.

Dajićeva je rekla da je tokom rada spoznala da je želja i volja lica sa invaliditetom, a posebno slijepih i slabovidih lica da osjete likovnu i vizuelnu umjetnost bila izuzetno velika.

– To je bio razlog što sam se odlučila za ovaj korak, za “prenos”, odnosno približavanje umetnosti njima – navela je Dajićeva.

Foto: Srna

Ona je dodala da utisci tih osoba i način kako je doživljavaju veoma bitno za njen dalji rad.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić istakao je, otvarajući izložbu, da je ona prva u nizu u ovogodišnjoj izlagačkoj sezoni, a po odluci Umjetničkog savjeta ove ustanove, koji još od 2015. godine izlagače bira putem konkursa i jasno utvrđenih kriterijuma.

– To se pokazalo kao veoma dobro, jer svake godine imamo sve više i sve kvalitetnijih autora, a kao kriterijum za izbor izlagača je autentičnost i snaga likovnog izraza što je, kada je riječ o ovoj izložbi, očigledno i zaslužuje da otvori ovogodišnju izlagačku sezonu – rekao je Radonjić.

Marija Jevtić Dajić je diplomirala slikarstvo na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, a doktorske studije je završila na Prirodno-tehničkom fakultetu u Ljubljani. Aktivno izlaže od 2009. godine i do sada je imala više od 500 grupnih i samostalnih izložbi i u Srbiji, ali i u zemljama kao što su Kina, Mađarska, Hrvatska, Španija.

Njena izložba u Muzeju Kozare biće otvorena do 18. marta.

SRNA/Srpskainfo