Ambulanta oralne hirurgije prijedorskog Doma zdravlja prestaje sa radom jer Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, za razliku od prethodnih godina, nije predvidio sredstva za finanisiranje ove usluge u Ugovoru o pružanju i finansiranju primarnog nivoa zdravstvene zaštite za 2020. godinu, navedeno je u dopisu Doma zdravlja gradonačelniku Prijedora.
Direktor Doma zdravlja Prijedor Milica Marjanović je u današnjem odgovoru na upit gradonačelnika Milenka Đakovića o ovoj temi potvrdila da su tačna pisanja pojedinih medija da oralna hirurgija prestaje sa radom.

“Na pitanje o razlozima navedenog postupanja i neplaniranja sredstava za oralnu hirurgiju, kao što je to bio slučaj u prethodnim godinama, jedini kompetentan da odgovori je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske”, navela je Marjanovićeva.

Ona je naglasila da sadašnji menadžment ustanove nije u mogućnosti da odgovori na pitanje koji su razlozi ulaganja znatnih sredstava iz budžeta ustanove u prethodnom periodu.

“Postoji realna pretpostavka da su ta ulaganja mogla biti planirana upravo na osnovu sredstava koje je Fond u prethodnom periodu doznačavao na ime finansiranja usluga oralne hirurgije, a što se konkretnije može vidjeti u planovima rada i finansijskim planovima koji su dostavljani na razmatranje kako Odjeljenju za društvene djelatnosti, tako i Skupštini grada”, zaključila je Marjanovićeva.

U oktobru prošle godine, prethodni menadžment je na konferenciji za novinare saopštio da je samo lani Dom zdravlja Prijedor u opremanje uložio gotovo pola miliona KM vlastitih sredstava, a među tom opremom su i dvije stomatološke stolice od po 59.950 KM i stomatološka oprema od 51.161 KM.

Prethodno rukovodstvo Doma zdravlja Prijedor uspijevalo je realizovati rad više timova nego što predviđaju standardi i normativi i nego što je bilo predviđeno ugovorom sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, a s ciljem kvalitetnije zdravstvene zaštite.

Agencije