Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da institucije obavljaju intenzivne razgovore sa Kinom oko nabavke medicinske opreme.

– Važno je reći da je najveća opasnost od neodgovornih pojedinaca. Većina građana shvata opasnost, ali ima onih koji to sve ignorišu. Moramo kod ljudi razviti svijest, prije svega onih koji dolaze iz inostranstva – rekao je Dodik.

Istakao da se pokušava riješiti problem tranzita robe.

– Evropa je zatvorila svoje granice, i pokušavamo naći rješenje za privedu – naglasio je on.

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da bi bilo dobro da budu angažovana dodatna sredstva Centralne banke BiH u saniranju posljedica širenja virusa korona jer su centralne banke drugih zemalja reagovale kreiranjem ogromnih budžeta za pomoć privredi.

– To govori o potrebi da i Centralna banka BiH ima veću odgovornost, a ne da bude konzervativna. Centralna banka je u nadležnosti Predsjedništva BiH i ono može da usaglasi politike koje oni moraju da provedu – rekao je Dodik.

Istakao je da se očekuje veliki priliv državljana BiH, koji će na Zapadu ostati bez posla.

– Moramo da reagujemo na to sve, i to veoma rigorozno. Žao nam je što će provesti 14 dana u šatorima, ali to je mjera koja će pomoći i njima i nama. Neki su svjesni toga, i sada pokušavju da uhvate zadnji voz, da dobiju papir za kućnu izolaciju, ali i oni će biti i te kako kontrolisani – zaključio je Dodik.

RTRS