„Vaskrsenja dan, ne to nije san. Vaskrsenja dan, slavom ovenčan“.

Tim riječima počinje tekst pjesme čiji je autor Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko – tuzlanski Fotije, a koja je posvećena nastupajućem velikom hrišćanskom prazniku Vaskrsu.

Kako je objavljevo na Jutjub kanalu Eparhije zvorničko – tuzlanske, pjesmu izvodi protođakon Bogdan Stjepanović, koji je i autor muzike. Za studio, aranžman, miks i mastering bio je zadužen Srđan Bojić iz Bijeljine, prateći vokali su Ivana Pantić, Srđan i Goran Bojić, a autor spota je Mira Lolić – Močević.

„Vaskrsli Hriste, slavo Očeva, vaskrsli Hriste, mero čoveka“, glasi refren ove sjajne duhovne pjesme, u kojoj do izržaja dolaze nevjerovatne vokalne sposobnosti protođakona Bogdana. Zvaničan naziv numere je „Vaskrsenja dan“ i sigurni smo da će se ovih dana slušati u mnogim pravoslavnim domovima i pjevati u hramovima.

Inače, episkop Fotije napisao je i zbirku pjesama „Pesma osmom danu“ u kojoj se nalazi 136 pjesama u kojima se riječima slika blagoslov i težina čovjekove egzistencije od slavoslovlja „Onome koji jeste“ do promišljanja o bolestima i strastima kojima je čovjek podložan.

Episkop Fotije (Sladojević) je rođen 1. februara 1961. godine u Dujakovcima na teritoriji grada Banjaluka. Godine 1988. diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Sljedeće dvije godine provodi na postdiplomskim studijama u Erlangenu u Njemačkoj. Po povratku, na praznik Svetog Dimitrija 1990. godine prima monaški čin u manstiru Kovilju u Eparhiji bačkoj.

Episkop Fotije hirotonisan je 1999. godine, na Duhove, u Sabornoj crkvi u Sremskim Karlovcima, a za Episkopa dalmatinskog. Na redovnom zasijedanju Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve u maju 2017. episkop Fotije je izabran za episkopa zvorničko – tuzlanskog sa sjedištem u Bijeljini.

Srpskainfo