Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, istakao je da je školska godina završena, te se osvrnuo i na uticaj toplijeg vremena na virus korona.

“Ne preporučujem da se učenici pojave u klupama prije kraja ove školske godine. Mi ćemo pronaći način da odgovorimo na ta problem. Mislim da je mnogo pametnije da završimo školsku godinu na ovaj način, kako je sada organizovana. A da se dobro pripremimo za narednu”, izjavio je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, gostujući u emisiji ATV-a “1 na 1”.

Kada bi toplije vrijeme usporavalo širenje virusa, tada bi dolazak proljeća, a posebno ljeta zaustavio ili bitno smanjilo širenje bolesti KOVID-19, kao što to uostalom radi i  kod virusa gripe ili prehlade.

Međutim, vrlo je upitno hoće li se virus korona SARS-CoV-2, ponašati na taj način. Naučnici širom svijeta koji proučavaju uticaj vremena na novi virus još nisu sa sigurnošću odgovorili na pitanje hoće li sunce i ljeto označiti kraj svjetske pandemije.

“Postoje određene pretpostavka da se način prenosa virusa korona smanjuje na toplom vremenu. Međutim, Afrika to ne potvrđuje, gdje je jako toplo. Čak šta više, pretpostavlja se da će taj kontinent biti novo žarište virusa korona. Nema relevantnih naučnih činjenica koji govore tako”, ističe Alen Šeranić.

Izvor: ATV