Advokat Mitropolije crnogorsko-primorske Dalibor Kavarić ocijenio je da izjava direktora Uprave za imovinu Blaža Šaranovića da bi do kraja juna trebalo da se prikupe podaci o tome koliko ima vjerskih objekata u Crnoj Gori nedvosmisleno potvrđuje da Vlada te zemlje u punom kapacitetu sprovodi kontroverzni Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji predstavlja udar na imovinu Srpske pravoslavne crkve.

Kavarić je naveo da vlasti odvlače pažnju SPC sa sprovođenja spornog zakona na kome intenzivno i ubrzano rade istovremeno ostavljajući utisak da žele kompromisno rješenje kako bi kupili dragocjeno vrijeme.

– Imovina SPC u vrijeme počinjanja nove runde razgovora o neustavnom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti već može biti u velikoj mjeri uzurpirana. O čemu onda da se razgovara sa predstavnicima Vlade? Može se očekivati da oni kažu da je Zakon već u primjeni i da nemaju prostora za kompromisno rješenje – rekao je Kavarić za za “Večernje novosti”.

On je naglasio da SPC ne smije pasti u zamku takve prevare jer se vide aktivnosti Vlade koje preduzima u tom pravcu sa krajnjim ciljem da hramovi pred redovnim sudovima budu preuknjiženi na državu.

– U tom svjetlu treba i tumačiti njihovu iskrenost kada kažu da žele kompromisno rješenje spora koji su sami prouzrokovali donošenjem neustavnog zakona – istakao je Kavarić.

On je naglasio da izjava Šaranovića ukazuje da Vlada prilikom provjere imovine, odnosno primjene Zakona popisuje i hramove Rimokatoličke crkve i Islamske zajednice.

– To je kontradiktorno sa obećanjima koji su dali tim vjerskim zajednicama. Naime, njima je obećano da njihovu imovinu neće dirati i da su oni zaštićeni ugovorima iako smo ih upozoravali da će se zakon primjeniti i na njih. Odnosno, onome kome nije sveta njegova svetinja, još manje će mu biti tuđa – poručio je Kavarić.

Izvor: SRNA/RTRS