epa08556546 (FILE) - A Deutsche Post DHL employee gets a flu shot at a Deutsche Post DHL Package distribution center in Berlin, Germany, 29 October 2019 (reissued 20 July 2020). Early phases of testing for a coronavirus vaccine suggest a positive result in immune reaction, scientists at Oxford University said 20 July 2020. EPA-EFE/OMER MESSINGER

Potencijalna vakcina protiv korona virusa koju su razvili stručnjaci sa Univerziteta u Oksfordu mogla bi ući u upotrebu u septembru, ali još nije izvijesno da će se to zaista i dogoditi.

Prema juče objavljenim podacima, ta eksperimentalna vakcina, za koju licencu posjeduje farmaceutska kuća “Astraseneka”, kod primalaca u ranoj fazi ispitivanja je izazivala imuni odgovor.

Međutim, da bi ona ušla u upotrebu prije kraja ove godine, potrebno je da se dogode tri stvari, tvrdi Sara Gilbert, glavni istraživač angažovan na razvoju te vakcine.

U izjavi za BBC, Gilbertova je rekla da je neophodno potvrditi efikasnost vakcine u kasnim fazama ispitivanja, a zatim proizvesti dovoljne količine vakcine i brzo obezbediti odobrenje regulatornih tijela radi njene hitne upotrebe.

Kako navodi Rojters, želja naučnika sa Univerziteta u Oksfordu je da do septembra bude proizvedeno milion doza njihove vakcine a, iako su dogovorom postignutim sa “Astrasenekom” predviđeni adekvatni proizvodni kapaciteti, niža rasprostRanjenost korona virusa u Velikoj Britaniji komplikuje proces potvrđivanja efikasnosti te vakcine.

Naučnici se zbog toga uzdaju u rezultate kasne faze ispitivanja koja su u toku u Brazilu i Južnoj Africi, a uskoro bi trebalo da počnu u SAD.

Izvor: Tanjug/Srpskainfo