Inicijativa za osnivanje opštine Omarska i dalje je aktivna, imamo podršku naroda i dijaspore, ističe član Inicijative za osnivanje opštine Omarska Ranko Smiljanić. U kratkom razgovoru za Prijedor24H Smiljanić je otkrio u kojoj fazi se nalazi Inicijativa koju su pokrenuli Omarščani.

Nakon euforičnog početka utisak je da je Inicijativa za vraćanje statusa opštine Omarskoj ušla u dosta mirniji tok. U kojoj fazi se Inicijativa nalazi?

Inicijativa za osnivanje opštine Omarska, u skladu sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS, se nalazi u Vladi Republike Srpske, i to je jedan od završnih koraka predviđenih pomenutim zakonom.  Očekuje se formiranje Komisije za procjenu opravdanosti formiranja opštine. S obzirom da su svi zakonski preduslovi ispunjeni, odnosno Inicijativa je već prošla skupštinsku proceduru na nivou grada Prijedora, očekujemo i da mišljenje Komisije bude pozitivno. Napomenuo bih i da uskoro očekujemo posjetu srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, na kojoj ćemo ga detaljno upoznati sa našim nastojanjim da Omarskoj vratimo status opštine.

Šta očekujete od posjete MIlorada Dodika, i koje zahtjeve ćete mu uputiti?

Inicijativni odbor želi lično da upozna gospodina Dodika sa argumentima za osnivanje opštine Omarska i da ga zamolmo  za pomoć u procesu formiranja opštine. Upoznaćemo ga sa detaljima iz Elaborata o ekonomskoj opravdanosti formiranja opštine Omarska, kao i potencijalima kojima područje na kojem živi 13 i po hiljada stanovnika raspolaže. Smatramo da gospodin Dodik svojim autoritetom može da donese dodatnu specifičnu težinu našoj inicijativi. Mi smo uvjereni u našu agumentaciju i mišljanja smo da će srpski član Predsjedništva BiH, u direktnoj komunikaciji s nama dobiti sve relevantne odgovore koji ga zanimaju.

Vaša Inicijativa nedavno je bila I jedna od tema na NSRS, poslanik SPS-a Goran Selak postavio je to pitanje?

Tačno. Odgovor Vlade Republike Srpske potvrdio je da je Inicijativa za osnivanje opštine Omarska ispoštovala zakonsku proceduru i da nema prepreka da se nastavi daljnja procedura. Zahvljajemo se gospodinu Selaku na postavljenom pitanju.

Da li Inicijativa ima podršku među stanovništvom Omarske I dijasporom?

Inicijativa ima podršku među narodom i dijasporom, što se naročito iskazalo kroz podrušku inicijativi  u vidu 5300 potpisa skupljenih za svega 7 dana. Da pri prikupljanju potpisa nismo bili vremenski ograničeni, sasvim sigurno broj potpisa bio bi za nekoliko hiljada veći.  Svakako da naša dijaspora osluškuje šta se dešava sa inicijativom, kao i da svoju budućnost na određen način veže za ovo područje. Poseban momenat je to što se vlasnici određenih inostranih preduzeća, porijeklom Omarščani, raspituju o mogućnosti ulaganja u rodni kraj, ali o tom potom.

Koji su Vaši dalji planovi?

Inicijativni odbor je do sada održao 28 sjednica, koje su sve bile otvorene za javnost. Mi i dalje nastavljamo da radimo trnsparentno i obavještavamo javnost o svim koracima. Kako se radi o grupi ozbiljnih ljudi koji imaju podršku u narodu, mi smo uvjereni u uspjeh i nastavićemo i dalje da radimo da taj uspijeh dođe što prije.

prijedor24h