Poslije 76 godina ovdje smo, kao dokaz da se istina ne može sakriti. Istina je da je ovdje u Boljanićima, uz podršku Јugoslovenske vojske u otadžbini, koji su učestvovali u borbi protiv fašizma, spasili brojne pilote, istakao je Milorad Dodik, srpski član predsjedništva BiH, na obilježavanju 76 godina od operacije “Halijard”, kojom je na Ozrenu spaseno 60 američkih pilota.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će u Boljaniću, mjestu gdje je bio improvozovani aerodrom sa kojeg je spaseno 60 savezničnih avijatičara tokom 1944. i 1945. godine, biti izgrađen prošireni memorijalni centar i da će obilježavanje kao što je današnje biti uvršteno u kalendar obilježavanja važnih događaja u Republici Srpskoj.

– Srbi su uvijek bili na strani pobjednika. Tada su rizikovali svoje živote da bi spasili savezničke pilote, i to je ostalo duboko usuđeno narodu ovih krajeva. Ovo je bila najveća operacija spašavanja pilota na okupiranoj teritoriji – naglasio je Dodik.

On je poručio da su Srbi imali dvije vojske u borbi protiv fašizma i nacizma.

– Pod okriljem Draže Mihailovića i pokret NOB-a, koji je na kraju pobjedio, ali u oba Srbi su bili najznačajniji faktor te borbe. Nećemo ih nikada zaboraviti – istakao je Dodik.

Boljanić-obilježavanje

Boljanić-obilježavanje

Dodik je rekao da je spašavanje savezničkih pilota najbolji primjer odnosa Srba prema antifašističkoj borbi, te podsjetio i na napor đenerala Draže da se pobijedi fašizam na ovim prostorima.

– Nisu odustajali od toga da se pomogne savezničkim pilotima i to je ostalo zabilježeno u kolektivnoj memoriji srpskog naroda – rekao je Dodik i dodao da je isto to ostalo zabilježeno zahvaljujući Fondaciji “Halijard”.

Dodik je naglasio da je to bila najveća operacija spašavanja američkih vojnika izvan linija fronta.

Srbi su uvijek željeli slobodu, a spašavanje pilota, rekao je Dodik, dokaz je da su htjeli da je podare i drugima.

Dodik je podsjetio da su Srbi stradalnici u prošlom vijeku, da su vodili nametnute ratove, bili pod ankcijama, a krajem 20. vijeka i satanizovani.