Ujedinjena Srpska još nije dobila odluku kojom je Centralna izborna komisija toj partiji, u prvostepenom postupku poništila ovjeru i onemogućila učešće na lokalnim izborima u novembru. Spotom objavljenim još 20. septembra Ujedinjena Srpska prekršila je Izborni zakon, šturo je obrazloženje Komisije. Komisija je ta koja krši Izborni zakon, argumentuju nezakonitu kaznu, pravnici.

Kada smo, uoči početka izborne kampanje, pomislili da je vrhunac izbornog mešetarenja to što mrtvi glasači vaskrsavaju a živi se višestruko teleportuju na različite adrese, stigao je demanti.

Nezakonito redizajnirana Komisija nastavila je da niže nezakonitosti, započete još raspisivanjem izbora. Ispod radara brojnih medijatora i zaštitnika “demokratije”, neopaženo je prošlo da članovi Komisije – a među njima ima i doktora nauka – ne znaju osnovne matematičke operacije. Izbore su raspisali 149 dana prije izbornog dana, umjesto 150, kako zakon nalaže. Potom su ih i odložili – suprotno zakonskom roku. Pandemijsko bezakonje oslikava i njihovu posljednju odluku.

– Zbog kršenja odredbi člana 7.3 stav 1 tačka 7 Izbornog zakona prijedlog je da se donese Odluka kojom se poništava ovjera stranke Ujedinjena Srpska za učešće na lokalnim izborima – istakla je Ana Јagaz, CIK BiH.

Predlagač je naravno samo formalno pročitala, ono što je sedmočlana komisija na radnom kolegijumu a potom i javnoj sjednici jednoglasno odlučila. Zašto su i po čijem “uputstvu” najmanje dva člana, koja su se ranije protivila kažnjavanju, a pogotovo drakonskom, naprasno promijenila mišljenje, ostavljamo na procjenu.

A pravnicima na ocjenu spomenuti član Zakona koji je propisao kažnjavanje, “jezika mržnje” kako su u CIK-u ocijenili sporni spot. Ali kažnjavanje isključivo u vrijeme izborne kampanje, na koju se cijelo zakonsko poglavlje 7 – odnosi. A izborna kampanja još ni počela nije. Startuje 30 dana prije “praznika demokratije” – dakle 16. oktobra.

– CIK ima određene nadležnosti u okvirima tog perioda od nekih 30 dana odnosno mjesec dana, da prati ponašanja političkih subjekata. Evidentno je da se radi o vremenskom periodu koji je izvan tog perioda i u tom smislu Izborna komisija nije nadležna za sankcionisanje i utvrđivanje odgovornosti – smatra Darko Kremenović, predsjednik Advokatske komore Banjaluka.

No članovi Komisije opet nisu dobro računali. Ili im se možda žurilo, pa nisu mogli da čekaju još koji dan, dok kampanja počne!? Kako god Zakon su opet, već hronično, prekršili! Sve i da je kampanja počela, a spot po njihovim mjerilima “premjeren”, kaznene odredbe za stav u Zakonu na koji su se pozvali, propisuje maksimalnu, novčanu kaznu od 10.000 maraka. I to za političkog subjekta. A oni su, uz poništenu ovjeru maksimalnim iznosom kaznili i predsjednika stranke Nenada Stevandića.

– Odluka je neodrživa. Ona je diskriminatorska, ona pokušava da ukrade glasove i pokušava da umjesto građana bira odbornike i načelnike i nema toga suda koji će dozvoliti da iznad njega bude CIK koja je sluga političkih interesa – kaže Stevandić.

Budu li sudije dosljedne sebi, prisjetiće se slučaja Sefera Halilovića od prije četiri godine kada je, i to u jeku kampanje, Republiku Srpsku nazvao “genocidnom tvorevinom“. I mada se poruke dva nastupa mjeriti ne mogu čak ni aršinima Komisije, sud je tada na ponovno odmjeravanje kazne CIK-u dva puta vraćao odluku. Od početnih 5.000 maraka kazna je na kraju preinačena na samo 1.000. U iščekivanju da pisani otpravak stigne, pravni tim Ujedinjene Srpske Izborni zakon dobro je prostudirao. Lako je izglasati akt po političkom naređenju, ali je teško naći mu pravno utemeljenje, obrazloženje je za kašnjenje u dostavi.

– Ako znamo da je prethodna odluka tj. Zaključak kojim se pokreće ovaj postupak stigao dva ili tri sata nakon održane sjednice CIK-a, evo ovaj nismo dobili i 24 sata nakon toga. A znate zašto? Zato što oni ne mogu pravno obrazložiti takvu odluku jer ta odluka nije utemeljena na zakonu – rekao je Milan Petković  šef pravnog tima.

48 časova od prijema pisanog otpravka, Ujedinjenoj Srpskoj je rok da uloži najavljenu žalbu. A tri dana Apelacionom vijeću Suda BiH da se po žalbi izjasni.

– Ova odluka neće moći da opstane na sudu jer ni jedan profesionalan i nezavisan sud ovakvu odluku ne može da potvrdi. Ista će morati da bude ukinuta i vraćena na ponovno odlučivanje ili da o istoj odmah u meritumu odluči i naravno ovakvu odluku poništi – naveo je Kremenović.

Iz CIK-a bez obrazloženja. Pred javnošću će kažu braniti neodbranjivo nakon što Odluka postane pravosnažna. U međuvremenu nastavljaju već dugačak niz bezakonja. I krše rokove koje su sami propisali. Prije sedam dana put dijaspore trebalo je da krenu glasački listiću. A još nisu krenuli. Sedmicu kasne i u zaključivanju Centralnog biračkog spiska. Mnogo više u štampanju glasačkih listića. A i papira im ponestaje. U već kreiranom predizbornom haosu, očigledno, dobro bi im došla pomoć brucoša Pravnog fakulteta. I dobar kalkulator!

Izvor: RTRS