Ujedinjena Srpska će nakon ovih izbora postati druga najveća koaliciona stranka u Republici Srpskoj.

Tako u intervjuu za Srpskainfo ističe šef Glavnog izbornog štaba US, Natalija Trivić, to će se desiti zahvaljujući građanima, koji dobro procjenjuju kandidate.

– Naši građani dobro procjenjuju naše kandidate, prepoznatljive u svojim sredinama, ali i rezultate našeg djelovanja u prethodne četiri godine, kada smo se, kao novoosnovana politička organizacija, prvi put pojavili na lokalnim izborima u RS – objašnjava ona.

Tvrdi da Ujedinjena Srpska spremno dočekuje izbore širom Srpske.

– Posebno kada u posljednjoj sedmici kampanje osjetimo energiju i veliku podršku naših građana u 57 lokalnih zajednica u RS, u kojima smo kandidovali liste za odbornike u skupštinama gradova odnosno opština, ali po prvi put i kandidate za gradonačelnika Zvornika, te načelnike opština Stanari, Čajniče, Rudo i Osmaci – kaže Trivićeva.

Da li Ujedinjena Srpska očekuje da će aktivizam i odluke lokalnih stranačkih odbora recipročno povećati izborne rezultate u cijeloj RS?

Ujedinjena Srpska vodi usmjerenu politiku, istovremeno dajući slobodu gradskim i opštinskim odborima da samostalno odlučuju s kim će ući u koaliciju, rukovodeći se dobrobiti građana u datoj lokalnoj zajednici. US čine ozbiljni ljudi, koji ne žele po svaku cijenu da sarađuju sa onim političkim partijama, odnosno njihovim predloženim kandidatima, ukoliko se ne slažu sa njihovim politikama i dosadašnjim djelovanjem. Strateški pravci Ujedinjene Srpske u saradnji s određenim političkim partijama, poput SNSD, u tome su što dijelimo zajedničke strateške programe razvoja. To što u nekim opštinama ne možemo postići konsenzus sa nekim od koalicionih partnera, nastupajući samostalno, čak je i dobro, jer ne gradimo totalitarno društvo već društvo tolerancije. US podržava procjene lokalnih odbora i sigurna je u dobre izborne rezultate.

Koliko se nepovoljna epidemiološka situacija u RS odražava na tok predizborne kampanje Ujedinjene Srpske i da li očekujete da će se odraziti na izlaznost građana na izbore?

Trenutna epidemiološka situacija diktira potpuno drugačiji pristup u realizaciji predizborne kampanje, što nas nije omelo da nađemo načine da svoje programe približimo građanima. Jedan od njih, na koji smo ponosni, jeste program zdravstvene zaštite i prevencije od širenja virusa korona. Nema lokalne zajednice u RS u kojoj naši aktivisti nisu izašli u susret građanima, dezinfekujući zajedničke prostore u stambenim zgradama, vjerskim objektima, ali i dijeleći sertifikovana dezinfekcijska sredstva za ruke. Odmah smo prepoznali da umjesto u kupovinu olovaka, upaljača, kalendara i drugih promotivnih materijala, sredstva treba da uložimo u obezbjeđenje dezinfekcijskih sredstava, dezinficijenata i toplomjera, koji su, u ovom momentu, primarna potreba naših građana. I sami vodimo računa o svom zdravlju i zdravlju drugih poštujući u potpunosti mjere Republičkog štaba za vanredne situacije. Odmah smo prepakovali našu predizbornu kampanju u smislu da smo minimalizovali ili u potpunosti odgodili događaje i skupove, okrećući se decentralizaciji komunikacije s građanima po modelu „jedan na jedan“, maksimalno koristeći mogućnosti komunikacije putem digitalnih i elektronskih medija. Što se tiče izlaznosti građana na biračkim mjestima, vjerujemo da će se građani odazvati i da shvataju značaj demokratskog prava na izbor onih koji će ih predstavljati u naredne četiri godine. Naravno da ćemo imati i određen broj građana koji se nalaze u kućnoj izolaciji zbog pozitivnog nalaza na korona virus, ali i u tim slučajevima gradske/opštinske izborne komisije propisaće protokol kojim će biti omogućeno da ostvare svoje biračko pravo u prisustvo specijalizovanog mobilnog tima koji će ih posjetiti.

Čini se da Ujedinjena Srpska, u tom medijskom kontekstu, vodi ubjedljivo najširu medijsku kampanju u RS?

Želeći da svojim porukama pokažemo da Ujedinjena Srpska nudi različite razvojne programe iza kojih stoje ozbiljni ljudi, opredijelili smo se da produciramo i emitujemo više od 15 video spotova, usmjerenih različitim grupacijama i potrebama naših građana. Programi lokalnog razvoja, zapošljavanja, boljeg privrednog ambijenta koncipirani su iz potreba mladih, žena, penzionera, porodica, privrednika, sublimiranih u spotove koje emitujemo putem interneta, ali i televizija. Ono što će sigurno ostati prepoznatljivo za ove lokalne izbore je nezakonita odluka CIK da Ujedinjena Srpska ne može učestvovati na izborima zbog, kako su naveli „spornog spota“, a koju je ubrzo potom, na žalbu Ujedinjene Srpske, poništio Apelacioni sud BiH. To je pokazatelj da je Ujedinjena Srpska, zbog svog rasta i podrške građana, bila na meti nelegalno izabranih članova CIK, predstavnika opozicionih stranaka u RS, sa očiglednom namjerom diskreditacije Ujedinjene Srpske iz izbornog procesa. Ipak, presuda suda je dodatno dala vjetar u leđa našim članovima i funkcionerima, a na radost naših građana, da još sigurnije i jače uđe u kampanju sa očekivanim ciljem – snažnijom podrškom naših građana. Jer, mi smo već pokazali da smo pobjednici!

Izvor: Srppskainfo