Sinoć je na BHT-u emitovana emisija “Dejton 25 godina poslije” u kojoj je voditeljka emisije Samira Krehić, Radomira Lukića nije predstavila kao člana zajedničke delegacije SRJ i i Republike Srpske, nego je upotrijebila izraz “delegacija na Palama”.

Radomir Lukić, profesor prava i član delegacije Republike Srpske na pregovorima u Dejtonu odmah je reagovao.

“Dopustićete mi jedan momenat, mi nismo delegacija koja je bila sa Pala, nego delegacija Republike Srpske i zaslužujemo da tako budemo predstavljeni!”, odgovorio je Lukić voditeljki na početku emisije.

Lukić ipak nije ostao dužan na ovakvo predstavljanje poručivši da kada neko ne može da prevali to preko usta, u tome je sadržan njegov odnos prema Srbima u Srpskoj.

“Očekivao sam prije svega da vi nas ne nazovete delegacijom sa Pala, nego delegacijom Republike Srpske. Možda je u vašem previdu ili vašoj omašci sadržan odnos prema Srbima i Republici Srpskoj. Vaša dužnost je da se spremite kako treba i da nazovete ljude pravim imenom. Kada bi mene nazvali imenom koje mi ne pripada, naravno bih reagovao”, rekao je Radomir Luković.

Ovo dolazi dva dana poslije još jednog skandala koji je prenosio BHRT. Svečanost povodom obilježavanja 25. godišnjice Dejtona. Na svečanosti su govorili Valentin Inzko, ambasador SAD Eric Nelson, ministri inostranih poslova BiH i Turske Bisera Turković i Mevlut Čavušoglu, kao i Johannes Sattler, šef delegacije EU u BiH.

Više o tome pročitajte ovdje.

Treba napomenuti da je BHT zajednički javni servis čiju pretplatu plaćaju i građani Republike Srpske.

Izvor: ATV