Predsjednik SDA Bakir Izetbegović odbacio je izjave ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova da neko drugi stoji iza odluke članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića da se ne sastanu sa njim u Sarajevu, te ih okarakterisao kao “potpuno besmislene”.

– Gospodin Lavrov se zaustavio na tome da je to dirigovano, da im je neko rekao da urade. Јa sam se čuo sa gospodinom Džaferovićem koji mi je rekao šta je odlučio. Sa njim se konsultujem često, ali sa Komšićem samo jednom, kada smo pričali o Savjetu ministara i uslovljavanju za NATO put – rekao je Izetbegović u Mostaru.

On je mišljenja da Komšić i Džaferović imaju “snažan integritet i vlastiti stav”, dok je za postupke Rusije rekao da “nisu dobronamjerni” jer su “neselektivna podrška Republici Srpskoj i /predsjedavajućem i srpskom članu Predsjedništva BiH/ Miloradu Dodiku, te direktno miješanje u unutrašnje stvari BiH”.

– Lavrov je sam kriv za nepoštovanje simbola i zakona BiH, te je slao takve poruke i natjerao Džaferovića i Komšića da donesu takvu odluku – smatra Izetbegović.

On je naveo da je ministarka inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković na “tet a tet” sastanku sa Lavrovom prenijela ovakve poruke koje je danas iznio u Mostaru.

Odgovarajući na pitanje o tome da HDZ-a BiH neće pristati na bilo kakve izmjene Statuta Mostara dok ne budu završeni pregovori o izmjenama Izbornog zakona, te da li se mogu očekivati nove blokade, Izetbegović je rekao da se nada da “neće dodati treću blokadu”, jer su već blokirali popunjavanje Ustavnog suda, te formiranje Vlade Federacije BiH.

– Ako dodaju i ovo sa Mostarom, onda smo uradili treću blokadu jer će nas prisiliti faktički da, kako sam to jednom prilikom rekao, slomimo te okove koje nam stavljaju i koje stavljaju većini u parlamentima – naveo je Izetbegović.

On je naglasio da su 60 odsto ruku u Parlamentarnoj skupštini BiH, u Predstavničkom domu, “probosanska strana”.

– Guši se volja većine u parlamentima upravo ovakvim odnosom i željom da se dodatno ojačaju pozicije domova naroda. Dakle, guši se duh demokratije u BiH ovakvim nastupima i biće vrijeme da tu stvari dogovorimo ili da tražimo načina 2022. da uklonimo okove – poručio je Izetbegović.

Autor: SRNA/RTRS