Zbog pandemije virusa korona, a radi ojačavanja imuniteta, enormno je porasla prodaja prepeličjih jaja.

To potvrđuje prijedorski uzgajivač japanskih prepelica, Mladen Goronjić, koji kaže da zbog velike potražnje ne može namiriti potrebe tržišta.

Za prepeličja jaja kaže da su izuzetno ljekovita i da značajno pomažu i prilikom oporavka od virusa korona.

U svom malom životinjskom carstvu ima oko stotinu japanskih prepelica. Na njegovoj maloj farmi dnevno se proizvede 60 prepeličjih jaja, za koja se smatra da su izuzetno ljekovita.

Sve proizvedeno, proda se za tren. I nije mu palo na pamet da iskoristi nevolju i poveća cijenu.

– Što se tiče trenutnog stanja, potražnja je stvarno velika. Znači, da imam i četiri, pet puta veći broj prepelica, odnosno veću količinu jaja, siguran sam da bih uspio da prodam. Međutim, tako je – kako je. Cijena je trideset feniga već unazad nekoliko godina. Nisam sada iskoristio ovu situaciju da podignem cijenu, mislim da nema potrebe, ne bi bilo korektno s moje strane – priča Mladen.

A kupci to cijene i dolaze iz svih krajeva prijedorske regije, pa i šire. Većinom ih natjera “muka” i potraga za lijekom. U vrijeme pandemije, a u cilju jačanja imuniteta, ovih dana prepeličja jaja posebno su tražena.

– Ima nekoliko slučajeva gdje su ljudi bili teško bolesni, baš od virusa korona, tako da su, kada su izašli na kućno liječenje, javili se i koristili su jaja. Kažu da su im prilično pomogla prilikom tog oporavka jer popravljaju, prije svega, krvnu sliku. Sadrže pet puta više fosfora i oko sedam puta više gvožđa u odnosu na jaja od koka – pojasnio je Mladen.

A kao lijek, jaja japanske prepelice, koja teži svega 120 grama, konzumiraju se isključivo svježa. Mladen Goronjić ima oko 400 životinja i sat i po vremena treba mu samo da ih nahrani.

Međutim, ne žali se, jer ljubav koju mu uzvraćaju je, kako kaže, neprocjenjiva.

Autor: RTRS