Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović pozvao je danas sugrađane iz tri nova naselja koji to do sada nisu učinili da podnesu zahtjeve za formiranje parcela u što skorijem roku da bi bio okončan proces legalizacije zemljišta koje je ljudima dodijeljeno prije više od 20 godina.
“U Aerodromskom naselju 763 parcele su završene. Problem je bio u 55 parcela jer su bile nepoznate adrese kako bi se rješenja poslala tim građanima i 140 parcela nije formirano i zbog toga nije bilo moguće završiti posao koji je započet”, rekao je Pavlović novinarima u Prijedoru nakon sastanka sa rukovodstvom Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIPP/.

On je naveo da u naselju Janjića pumpa tek treba da započne ovaj proces, da je 290 parcela formirano i 215 je neophodno formirati, a da je u Vrbicama 445 parcela formirano i još treba 231 da bi se krenulo sa javnim izlaganjem i osnivanjem katastra nepokretnosti.

“Oni koji do sada nikada nisu podnosili zahtjev da im se odrede parcele, sad to treba da urade. To je prvi korak koji građani treba da urade da bismo dalje nastavili sa aktivnostima za legalizaciju tog zemljišta da pređe u njihovo vlasništvo. Bez toga, RUGIPP i mi ne možemo ništa da uradimo”, naglasio je Pavlović.

Govoreći o objektima izgrađenim u ovim naseljima, Pavlović je podsjetio da se proces odnosi na legalizaciju zemljišta, a da se legalizacija kuća obavlja na isti način kao i za sve građane u Republici Srpskoj.

Direktor RUGIPP-a Bosiljka Predragović rekla je da dalji koraci zavise od građana.

“Koristim priliku da ih pozovem da u što većem broju i kraćem roku podnesu te zahtjeve da bismo mi mogli iz ostalih područnih jedinica da povučemo ljude i napravimo akciju kako bismo izvršili formiranje građevinskih parcela i omogućili ljudima da nakon osnivanja katastra uđu u postupak legalizacije”, rekla je Predragovićeva.

Ona je podsjetila da tamo gdje nisu formirane građevinske parcele, nisu ni uplanjeni objekti, a to je obaveza svakog lica.

“Građani su dužni, a i olakšaće i ubrzaće ovaj postupak osnivanja katastra nepokretnosti”, poručila je Predragovićeva.

Ona je dodala da je sa gradonačelnikom Prijedora razgovarala i o više drugih tema, kao što su parcelacija na trasi auto-puta Banjaluka-Prijedor, mogućnost uvećanja prihoda od poreza na nepokretnosti i eksproprijacija za sistem vodosnabdijevanja Crno vrelo.

Predragovićeva je istakla veoma dobru saradnju sa gradom Prijedorom i izrazila nadu da će biti nastavljena.

Izvor: Agencije