Danas je u naše krajeve stiglo proljeće, dan ranije nego što je uobičajeno, ali to ne znači da ćemo se brzo riješiti zimske hladnoće.

Naprotiv, prvi dani proljeća će, upozorava meteorolog Nebojša Kuštinović, biti prilično hladni. Jutarnji minusi će nas pratiti još danima, a sve su prilike da ćemo morati da ložimo vatru i grijemo stanove bar do sredine aprila.

– Očekuje se da će, slično kao kao 1978. godine, do 15. aprila vrijeme biti hladnije od prosječnog. Do tada će nas pratiti jutarnji mrazevi, pa i jutarnje temperature tipičnije za zimu, nego za proljeće – kaže Kuštrinović.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Ovo nije dobra vijest, jer u mnogim domaćinstvima koja se griju na drva već ponestaje ogrijeva, a dogrijavanje na struju za većinu njih luksuz.

–  Dobro je što je nakon relativno toplog februara, ipak zahladio, da se uspori vegetacija i da ne propadne voće – kaže Kuštrinović.

Pozivajući se na podatke Evropskog centra za srednjoročne dugoročne prognoze, Kuštrinović dodaje da će, kada prođu prvi hladni proljetni dani, u većini krajeva Srpske ovog proljeća temperature biti više nego prethodnih godina.

Čeka nas, dakle pretežno sunčano i toplo proljeće, sa visokim stepenom UV zračenja, koje može usporiti širenje virusa.

Kuštrinović, međutim, upozorava da će zbog klimatskih promjena biti i kraćih perioda oštrijeg zahlađenja, koji neće potrajati dva tri dana. Iz istog razloga možemo očekivati i povremene jake vjetrove i oluje.

– Narodna meteorologija kaže da u martu mora bar tri puta “posoliti” snijeg, a treći, posljednji put, slab snijeg se očekuje krajem marta – kaže Kuštrinović.

April će, kaže, biti sličan kao lani, dakle topao i suv, maj nešto topliji, ali i vlažniji nego lanjski, a biće i povremenih pljuskova.

Mada je ukupnu količinu padavina teško prognozirati, Kuštrinović vjeruje da ovog proljeća neće biti ozbiljnijih prijetnji od poplava.

Izvor: Srpskainfo