Izvršni direktor za ekonomsko finansijske poslove Elektroprivrede Republike Srpske Darko Milunović, rekao je za ATV da je izlazak Republike Srpske na berze u inostranstvu jako veliki iskorak, te da na taj način pokazujemo ne samo domaćim kreditorima, nego i MMF-u da imamo alternativu.

“To je sa stanovišta reputacije, jako veliki iskorak za Republiku Srpsku. Na taj način pokazujemo ne samo domaćim kreditorima, nego i MMF-u da imamo alternativu. Alternativu ne bismo mogli da imamo, da imamo katastrofalan bonitet kakav se često želi prikazati. Važni su parametri po kojima se zadužujemo i od visine kamatne stope, perioda otplate, drugih uslova koji naravno nisu nevažni, ali sam izlazak na međunarodno tržište je ozbiljna stvar”, naveo je za ATV Darko Milunović, izvršni direktor za ekonomsko finansijske poslove Elektroprivrede Republike Srpske.

Milunović je naveo i benefite izlaska Srpske na berze u inostranstvu.

“Dobar pokazatelj trenutne solventnosti emitenta i pozitivne ocjene investitora u smislu kapaciteta za izmirenje obaveza u budućnosti. Pokazatelj mogućnosti diverzifikacije izvora finansiranja sto znači da emitent ne zavisi samo od domaćih izvora finansiranja. Zaduživanje u razvijenoj zemlji pruža mogućnost zaduženja po nižoj kamatnoj stopi zbog veće ponude kapitala. Izlazak na strano tržište nameće obavezu emitentu u smislu budućeg poslovanja jer se stabilnost emitenta može odraziti na cijenu obveznica, njihov prinos i mogućnost nove emisije u budućnosti po prihvatljivoj cijeni. Emitent unapređuje efikasnost i transparentnost jer ima striktne obaveze izvještavanja prema stranim investitorima, u skladu sa zahtjevom inostrane berze. Zaposleni u firmi/državi sticu kompetencije u saradnji sa inostranim agentom emisije u postupku izlaska na strano trziste. Prikupljanjem kapitala na stranom tržištu ostavlja se više kapitala u zemlji dostupnim za domaće firme koje nemaju mogućnost izlaska na strane berze ili im je taj proces preskup”, kazao je Milunović.

Izvor: ATV