Na Đurđevdan prije 13 godina je počeo sa radom zvanično portal IN4S, i povodom toga je na Nacionalnoj IN4S televiziji, koja je veliki projekat iznikao iz ove misije koja je započeta portalom, organizovano specijalno izdanje emisije „Srpski sv(ij)et“ u kom je glavni i odgovorni urednik Gojko Raičević kao gost-domaćin se podsjetio onoga što je prethodilo i razvijalo se iz ove ideje svih ovih godina, zajedno sa svojim bliskim saradnicima

Na Đurđevdan prije 13 godina je počeo sa radom zvanično portal IN4S, i povodom toga je na Nacionalnoj IN4S televiziji, koja je veliki projekat iznikao iz ove misije koja je započeta portalom, organizovano specijalno izdanje emisije „Srpski sv(ij)et“ u kom je glavni i odgovorni urednik Gojko Raičević kao gost-domaćin se podsjetio onoga što je prethodilo i razvijalo se iz ove ideje svih ovih godina, zajedno sa svojim bliskim saradnicima.

Gojko Raičević: Srpski svijet je veći od Velike Srbije, i nije opasnost, već dobronamjernost

„Imam obavezu da se zahvalim saradnicima koji su za ovih 13 godina unijeli svoj intelekt i svoju volju i želje da IN4S bude ono što je danas. Koliko god da je Srpski sv(ij)et prilično nova kovanica, može se primijetiti da se ona prvi put pominje u najavi istoimene emisije na Vidovdan 2020. godine. IN4S je od samog osnivanja imao rubrike Crna Gora, Srbija i Republika Srpska. Hvala svima koji su se ugradili u ovu priču, hvala i našim čitaocima i gledaocima koji imaju povjerenje u ono što mi radimo“, otvorio je nakon najave ovu emisije glavni i odgovorni urednik Gojko Raičević, nakon čega su pročitane čestitke stigle od mnogobrojnih istaknutih poštovalaca i saradnika portala.

U pitanju je autocenzura, nama niko ne brani da budemo to što smo mi. Negativne konotacije sprskog sv(ij)eta dolaze od srpskih medija, ali mi ne treba da se osvrćemo na to, već možda da im se zahvalimo, jer pružaju priliku da objasnimo ovaj pojam“, pojasnio je Gojko Raičević.

Zaživljavanje pojma srpski sv(ij)et kao jednog pozitivnog koncepta, ali i distanciranje od njega iz straha da bude protumačeno kao jedna velikosrpska hegemonistička kovanica, koja se  u nekim crnogorskim medijima koristi u ekavskom obliku kao nešto opasno ili pejorativno možete pogledati u nastavku emisije u prilogu gdje se smjenjuju naslovi iz različitih medija, i isječci iz televizijskih nastupa Predsjednika Srbije i Crne Gore Aleksandra Vučića, odnosno Mila Đukanovića, a zatim i Milice Đurđević iz Zavetnika.

Za naziv Nacionalna televizija je zaslužan Dragoslav Bokan, kako je to naglasila voditeljka Gordana Janićijević, što je potvrdio i glavni i odgovorni urednik, napomenuvši da je naziv Srpski sv(ij)et zasluga jednog kafanskog druženja u prvom redu sa Nebojšom Ostojićem, Miljanom Glišićem i Veljom Čupićem, jednim od voditelja emisije.

Srpski sv(ij)et je veći od Velike Srbije, ali nek ne brinu oni koji misle da od tog svijeta vreba neka opasnost, mi smo sasvim dobronamjerni“, glavni urednik je pomenuo uspomene iz ranih devedesetih i organizacije kojima je rukovodio u Londonu, podsjećajući se i članskih karata „Tamo daleko“, i u sklopu toga svog životnog puta borca za istinu do danas.

Dragoslav Bokan: Mi smo ostali uz Njegoša, ne uz Mila Đukanovića, jer je Njegoš imao tu crtu buntovničkog i romatičnog

Sve televizije u Srbiji, posebno one sa nacionalnom frekvencijom bi trebalo da budu suštinski nacionalno određene, a ne da povremeno imaju neki verski ili nacionalni sadržaj, čisto da kažu da imaju i to, posebno nakon više decinija antisrpstva i bezbožništva. Nažalost to nije tako, pa je ova televizija podsetnik ostalima kako bi to trebalo. A to što imaju nacionalnu frekvenciju bi trebalo da ukaže da imaju i nacionalnu duhovnu frekvenciju. Čitava ta borba od devedesetih godina je borba za posrbljavanje jedne rasrbljene teritorije koja tek treba da postane država, pa onda i nacija i srpski svet. I to je suština, to nije ništa nasilno, ne znači veličanje naših mana, već  da u tom svetu razmišljate o svojim manama i da bivate bolji. Srpski svet ima moderan zvuk u sebi reči otadžbina. Otadžbina se ne formira granicom, ona postoji od vremena Svetog Save koji je napravio taj harmoničan odnos crkve, vere i države“, rekao je direktor Instituta za nacionalnu strategiju Dragoslav Bokan, čestitajući slavu IN4S, ali i svim Srbima i Rusima, napominjući da ima i onih koji slave onu aždaju na ikoni Svetog Đorđa.

Mi smo ostali uz Njegoša, ne uz Mila Đukanovića, upravo zbog toga jer je Njegoš imao tu crtu buntovničkog, romatičnog prema prisili da ne budemo Srbi i da pređemo u drugu veru. Za pravog borca je bitno da se borimo, ne da se izborimo. Tu sam lekciju naučio od Cara Lazara“, Dragoslav Bokan je upečatljivo rezimirao priču o novijoj generaciji koja je njegovala bratstvo u Hristu, a ne bratstvo u Titu.

On se osvrnuo na svoj umjetnički put sa značajnim imenima srpske kulture sa kojima je dijelio generacijske teme i učestvovao i u projektima tvz. Novog talasa, a koji su se u jednom trenutku začudili otkud taj nacionalizam kod njega. On ga je objasnio pričom o „rafalnom pucnju koji se čuo“. Govorio je o avangardi duhovnog fenomena koji uvijek nosi sadržaj koji je pobjednički.

Aleksandar Raković: IN4S je jedno od retkih mesta gde se smelo pisati o srpskom jedinstvu

Srpski svet je, zahvaljujući Gojku Raičeviću, pojam  koji je prihvaćen. IN4S je zajedno sa RTV Republike Srpke u samom početku  bio jedino mesto gde sam ja mogao da pričam o jedinstvu srpskog naroda, i da nije bilo njih, ta naša srpska ideja se ne bi širila. Napokon je ta ideja došla i na RTS. IN4S je razbijao strah, izgrađujući sebe kao svesrpsku instituciju“, rekao je istoričar Aleksandar Raković, pomenuvši  dešavanja u Crnoj Gori prije i poslije 30. avgusta.

Kuturni koncept koji je zasvodio srpski svet je dominantan u odnosu na ostalo, i onima koji su protiv ne ostaje ništa nego da ga kritikuju“, nadovezujući se na tu priču o rokenrolu i avangardi zaključio je Aleksandar Raković, a Dragoslav Bokan je konstatovao da Milo Đukanović nikada nije bio čovek rokenrola, pozicionirajući ga u neki međuprostor.

U emisiji možete čuti i analizu onoga što je Digitalni forenzički centar u Crnoj Gori, koji je osnovao NATO napisao kao izvještaj o IN4S, ali i Komitet za strane donose Senata SAD  koji je u jednom dokumentu na 160 strana analizirao odnose u Crnoj Gori, koji se 2018. godine bavio portalom IN4S.

Vladimir Dobrosavljević: Srpski svet je ono što nas definiše u kulturnom prostoru

Svet u kom živimo više nije svet od pre 20 godina, i taj njihov narativ o analizi srpskog sveta je prepun opštih mesta, retorike koja se trudi da se dopadne centrima moći ne uviđajući promene koje su nastale i da više nema povratka na staro. Ne možemo garantovati da se nešto neće dogoditi, ali možemo uhvatiti neke osnovne tokove: politike velikih sila se ne menjaju tako što neko dođe i nešto odluči, već su ti planovi dugoročni. Demisioniranje DPS-a i Mila Đukanovića je proces koji se neće vratiti. Oni pokušavaju neinteligentno i nezgrapno da nam prilepe neku vrstu rusofobije. Ne shvataju da su taj narativ potrošili 2016. godine tvz. ‘državnim udarom’. I tada su zapadni centri moći znali da je to prevara, ali su baš tada rekli da nema više“, politički konsultant Vladimir Dobrosavljević je komentarisao tendencije u politici Crne Gore i ono što je dovelo do ovdašnjeg stanja. Napomenuo je da ono što je srpski svijet je još uvijek neuobličena ideja koja se intuitivno osjeća, i da je najbliže onome što su Mađari definisali u svom Ustavu: „Mađari su nacija jedinstvene kulture“, ondosno da je srpski svijet ono što nas definiše u kulturnom prostoru, bez obzira na kom kontinentu žive oni što žele da budu jedinstveno biće sa srpskom kulturom.

Mi kao generacija smo dali odgovore u nacionalnom i u individualnom smislu, dolazeći sa jedne određene margine“, Vlada Dobrosavljević je govorio o multikulturnom miljeu i kodovima koji su uvijek imali osjećaj za istinu, bez obziru iz koje epohe ili zemlje dolazili, i koji su pobjeđivali u odnosu sa uskim vizijama koje su uglavnom bile vladajuće.

Izvor: IN4S