Odluka da se Radovan Karadžić pošalje u jedan od zatvora u Velikoj Britaniji ravna je smrtnoj presudi, iskustvo srpskog generala Radislava Krstića koji je bio brutalno pretučen to potvrđuje.

Zato je odbrana prvog predsjednika Republike Srpske uložila prigovor na odluku Mehanizma za krivične sudove u Hagu da njihov branjenik bude premješten. U pisanom odgovoru RTRS, advokat Piter Robinson navodi da veliki broj muslimanskih zatvorenika predstavlja realnu prijetnju po Karadžićev život. Sonja Karadžić Јovićević decidnija, slanje njenog oca u britanski zatvor, nije ništa drugo do priprema ubistva sa predumišljajem.

Porodica Radovana Karadžića ogorčena je na predsjednika Mehanizma Karmela Ađijusa koji i ranije nije imao milosti za Srbe. Sonja Karadžić Јovičević smatra da je namjerno izabrana Velika Britanija ne samo da bi bilo komplikovano da dođu u posjetu, nego da bi njen otac konstantno, 24 sata bio u životnoj opasnosti u tamošnjem zatvoru.

– Odlukom jednog čovjeka iz njemu znanog razloga a sa dokazima o takvom radu i u proteklom periodu dešava se nešto što je za mene priprema ubistva sa predumišljajem – ističe Sonja Karadžić Јovićević, kćerka Radovana Karadžića.

Odlukom da Radovana Karadžića pošalje u Veliku Britaniju, Karmelo Ađijus krši pravilo Savjeta bezbjednosti UN-a, davno uspostavljeno zahvaljajujući Nelsonu Mendeli, a to je da svaki zatvorenik kaznu služi što bliže porodici. Radovan Karadžić ne može da bira državu ali ima pravo da kaže da bi u britanskom zatvoru bio “ratni zrobljenik” jer je Velika Britanija u ratu bila na strani muslimana- ističu njegovi advokati.

– Zabrinuti smo zato što veliki broj zatvorenika muslimana u zatvorima u Velikoj Britaniji predstavlja prijetnju za bezbjednost predsjednika Karadžića jer kao u slučaju generala Krstića, neki od tih zatvorenika možda žele da se osvete i povrijede ga – naglašava Piter Robinson, advokat Radovana Karadžića.

Goran Petronijević, advokat prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, naglašava da je ovo prvi korak ka njegovom ubistvu.

– Karadžića odvode kao zarobljenika u tursko ropstvo. Ovo je prvi korak ka njegovom ubistvu, znači slanje u zatvor u Britaniju bio bi taj korak – tvrdi Petronijević.

U britanskim zatvorima trenutno je oko 13.000 zatvorenika muslimana što čini 16 odsto ukupne populacije u zatvorima. Zato Karadžićevi advokati od predsjednika Mehanizma traže da služi kaznu u državi sa manjim brojem muslimanskih zatvorenika poput Finske ili Danske.

– U nekoliko navrata smo ih molili da nam odobre pristup u Finskoj gdje je manji broj zatvorenika muslimana, ali su odbili da nam kažu kome da se obratimo – dodao je Robinson.

– Imam osnov da sumnjam da je odgovor jedne druge zemlje, odavno stigao, da je sakriven i ignorisan samo da bi se proguralo ovakvo najgore moguće rješenje – ističe Sonja Karadžić.

Advokati i dalje čekaju odgovor Međunarodno mehanizma za krivični sudove na njihov prigovor da Karadžića iz Haga bude premješten u britanski zatvor, a nije poznato ni koji zatvor.

Autor: RTRS