“Naš je poziv da otvorimo dijalog o budućnosti Srpske i FBiH, ali i budućnosti BiH i svih njenih građana. Ti razgovori treba da definišu stanje i veoma je važno da odmah započnu”, rekao je za ATV Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Srpske.

“Pregovarački timovi treba da krenu od nekih najmanjih tema da imamo bar neku vrstu saglasnosti i da dođemo do nečega što može biti od koristi za građane, pa da onda otvaramo teže teme. SNSD nikad neće ugorziti mir u BiH i svi koji govore da je to naša ideja oni su zlonamjerni”, rekao je Žunić u emisiji “1na1”.

Narodna skupština Republike Srpske u utorak 11. maja na skupštinskom zasjedanju odbacila je zahtjev visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da se ponište povelje koje je dodijelio Odbor NSRS za obilježavanje 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine RS 1991-2016. godine. Žunić kaže da je su kod pravljena zaključaka učestvovali i pozicija i opozcija, ali da su SDS i PDP u posljednjim trenutku odbili da podrže te zaključke

“Kod pravljenja zaključaka učestvovali smo svi zajedno, i pozicija i opozicija. Vidjeli smo da su lideri iz opozicije rekli da će odbaciti zahtjeve Incka i da će podržati dodjelu povelja. Imali smo i neke zaključke koji su bili širi i ticali su se djelovanja visokog predstavnika, ali kroz neku vrstu kompromisa, svi smo se dogovorili da imamo da tri zaključka koja su došla na glasanje. U njima su učestovavli šefovi klubova SDS-a i PDP-a  i praktično su formirali te zaključke. Imali smo dogovor da nema rasprave i glasamo, ali onda se desilo što se inače dešava kod SDS-a i PDP-a. Deset minuta prije glasanja dobili smo obavještenje da oni ne žele da podrže te zaključke. Da li ih je neko nazvao ili upozorio i došli smo u situaciju da SDS ne glasa za zaključak u kojem se daje podrška da Karadžić dobije povelju za stvaranje Srpske. PDP i SDS nisu smjeli da glasaju”, rekao je Žunić za ATV.

Izvor: ATV