Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da je Vlada obezbijedila četiri miliona KM za podršku privrednicima koji ulažu u nove tehnologije.

Premijer je pozvao sve privrednike koji su ulagali u nove tehnologije da se prijave na javni poziv za dodjelu podsticajnih grantova resornog ministarstva za privredu, koji je u toku i produžen je na još mjesec dana.

– U budžetu smo izdvojili četiri miliona KM za te namjene, a ono što sam dogovorio sa Privrednom komorom i Unijom udruženja poslodavaca je da ćemo prihvatiti sve projekte, bez obzira na iznos sredstava – rekao je on i dodao da će, ukoliko bude potrebe, taj obim sredstava biti proširen na šest, pa i sedam miliona KM.

Poručio je da će se naći prostor i odobriti sredstva kako bi podržali sve privrednike koji ulažu u novu tehnologiju.

– Novim tehnologijama, novim mašinama povećava se produktivnost, konkurentnost i kvalitet proizvoda, koji mora da zadovolji sve standarde evropskog tržišta – naglasio je Višković, koji je danas u Prijedoru posjetio preduzeće Gavranović d.o.o, koje se bavi proizvodnjom namještaja i zapošljava 38 radnika.

Vlasnik i direktor ove firme izjavio je da ovo preduzeće od 2000. godine proizvodi pločasti namještaj i oko 40 odsto radi za izvoz, a ostalo je za domaće tržište.

– Budući da radimo na opremanju hotela i studentskih domova u Njemačkoj i Austriji, korona nas je malo omela i nismo potpisivali ugovore godinu dana. Trenutno smo u pregovorima za iduću godinu – rekao je on.

Autor: SRNA/ATV