U periodu od maja do decembra 1992. godine u srebreničkoj opštini ubijeno je više od 400, a u bratunačkoj 560 Srba, većinom civila, među kojima veći broj žena i dece i uništena su 43 srpska sela sa više od stotinu zaselaka, te više verskih objekata, devastirana groblja i polupani skoro svi krstovi u srpskim selima

Danas je Dan sjećanja na stradalne Srbe u Bratuncu, nekažnjenog zločina počinjenog prije 29 godina koji su počinile muslimanske snage nad srpskim stanovništvom od maja do decembra 1992. godine. U tom periodu, samo u srebreničkoj opštini ubijeno je više od 400 Srba, a u bratunačkoj 560, većinom civila, među kojima veći broj žena i dece. Uništena su 43 srpska sela sa više od stotinu zaselaka i više verskih objekata, a za zločine još niko nije odgovarao.

Obeležavanje ovog dana je posvećeno svim srpskim žrtvama iz ovog kraja, a u Bratuncu se svake godine organizuje kao znak sećanja na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživeo.

Na Petrovdan 1992. godine muslimanske jedinice iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone ubijajući sve što su stigli, pljačkajući i paleći srpsku imovinu.

Tako su nastavili realizaciju svog plana etničkog čišćenja započetog u aprilu te godine, prema kojem su uništavali sve što je srpsko, da bi potpuno zatrli tragove postojanja Srba na ovim prostorima. Osim ubijanja i progona stanovništva i uništavanja imovine, uništavali su i srpska groblja i bogomolje, što govori o tome kakav su plan imali.

Izvor: IN4S