Јedinstven stav na sastanku najviših zvaničnika i predsjednika svih parlamentarnih stranaka Republike Srpske – odluka Valentina Incka se odbacuje, a visoki predstavnik nema legitimitet.

Od danas predstavnici Srpske ne učestvuju u radu i odlučivanju u zajedničkim institucijama.

Za petak je dogovoreno zasjedanje Parlamenta Republike Srpske na kojem će biti upućena dva krivična zakona. Sjednica će biti zatvorena za javnost.

Ovakav odgovor uslijedio je nakon najnovije odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se Inckovo nametanje odbacuje kao ništavno i da od danas srpski politički predstavnici u zajedničkim institucijama neće učestvovati u radu i odlučivanju dok se ne vidi na koji način se suprostaviti ovome i obezbijediti mehanizam da više nema nametanja.

Predsjednica Republike Željka Cvijanović rekla je da su dva zakonska rješenja koja će biti upućena u parlamentarnu proceduru izuzetno važna i da su rezultat dogovora lidera svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Srpskoj.

I lideri opozicije stava su da se u Predsjedništvu BiH, Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH ne donose nikakve odluke do daljeg.

Svi učesnici sastanka saglasni su da je na sastanku pokazano neviđeno jedinstvo i da je Srpska od sada jedinstvenija, bolja i stabilnija.

Autor: RTRS