„Imate li ušteđevine“, pita Stanković, a Đukanović objašnjava da je nema ni u domaćim ni u stranim bankama, što izaziva smijeh u publici u studiju

Poslednjih godina pravi hit na Internetu je isječak iz gostovanja premijera Crne Gore Mila Đukanovića u emisiji „Nedeljom u dva“ na hrvatskom nacinalnom servisu (davne 2005. godine), gdje Đukanović objašnjava voditelju i gledaocima kako osim stana, nema gotovo nikakve imovine i kako skromno živi.

Na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića koliko ima nekretnina, Đukanović odgovora „Nekretnina nemam“, a nakon pitanja „Gdje živite“, kroz osmijeh tvrdi „Imam stan u kojem živim i to je to“.

„Imate li ušteđevine“, pita Stanković, a Đukanović objašnjava da je nema ni u domaćim ni u stranim bankama, što izaziva smijeh u publici u studiju.

Upitan da objasni ima li familija ušteđevine i imovine, Đukanović, skrivajući pogled i očigledno u ne naročito prijatnom položaju, kaže: „Takođe, moja rodbina nema ušteđevinu. Ako mislite da bi se moja imovina mogla naći na računu moje supruge, sina, brata ili sestre, varate se, i niti tu ima moje imovine, niti ima njihove.“

Iako je uvek interesantnija nezvanična od zvanične imovinske karte, u onoj dostupnoj javnosti, možemo, međutim, saznati da je Đukanović vlasnik ili ima vlasnički udio u nekoliko preduzeća: DOO Univerzitats, DOO Global Montengro i izuzetno zanimljiv DOO Kapital Invest.

Naime, nije zgoreg pomenuti nezabilježeni apsurd u tenderu za izradu prostornog plana Prokletija, gdje je Đukanovićeva Vlada odbila sve druge ponuđače i posao dodijelila Đukanovićevoj firmi – tako su taj posao na kraju radili DOO Kapital Invest u stoprocentom vlasništvu Mila Đukanović i RZUP njegovog brata Aca.

Posao je bio vrijedan 400 hiljada evra. Zanimljivo je i da Đukanovićeva firma nije imala potrebne licence za ovaj tender, ali su iste dobili u rekordnom roku, svega 76 časova od podnošenja zahtjeva. Đukanović je, prema još nepotvrđenim informacijama, od trgovine akcijama „Kapital Investa“ u Prvoj banci Crne Gore zaradio preko milion evra, ali se taj podatak ne nalazi u imovinskoj karti.

Ništa manje nije interesantno ni preduzeće Univerzitats, osnivač Univerziteta „Donja Gorica“, koji prema objektivnim procjenama vrijedi više desetina miliona evra. Na tu firmu se vodi zemljište od preko 12 hiljada kvadrata, dok je objekat univerziteta na sedam nivoa i proteže se na čak 17 hiljada lukrativno opremljenih kvadrata.

Kad Britanci procijene koliko je Milo siromašan

Ovi, ali i drugi porodični poslovi i „preduzetnički uspjesi“, nisu ostali nezapaženi ni u međunarodnim finansijskim krugovima. Možda najbolju potvrdu „istinitosti“ Đukanovićeve demonstracije skromnosti u gostovanju kod novinara Stankovića u Zagrebu, dao je čuveni britanski „Indipendent“ koji je crnogorskog premijera smjestio na 20. mjesto najbogatijih političara na svijetu.

Britanski eksperti su Đukanovićevo bogatstvo procijenili na 10 miliona funti i napomenuli da je on „misteriozno bogat“, ali treba uzeti u obzir da je ovo istraživanje rađeno 2010. godine, pa je gotovo izvjesna mogućnost da je premijer napredovao koje mjesto na ovoj prestižnoj listi.

Izvor: IN4S